CC Het Bolwerk vaccinatiecentrum voor inwoners Vilvoorde en Machelen

Gepubliceerd op maandag 25 januari 2021 15 u.
Binnen de eerstelijnszone BraViO worden cc Het Bolwerk in Vilvoorde (voor inwoners van Machelen en Vilvoorde ) en De veilingsite aan Kampenhout-Sas (voor inwoners van Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst) uitgerold als vaccinatiecentra.

De centra worden momenteel klaargestoomd zodat op 15 februari gestart kan worden met de gefaseerde vaccinatie van de bevolking.

Vaccinatiecentrum in cc Het Bolwerk (VC Bolwerk) voor de inwoners van Vilvoorde en Machelen


Na een evaluatie van de mogelijke locaties kozen het Vilvoords college van burgemeester en schepenen en het Machels Gemeentebestuur voor cc Het Bolwerk. Het gebouw voldoet immers aan de essentiële basisvoorwaarden voor een veilige en efficiënte vaccinatiecampagne: 

  • centraal gelegen en makkelijk bereikbaar te voet, met het openbaar vervoer, de wagen of de fiets;
  • voldoende capaciteit voor de verschillende vaccinatiestromen;
  • aangepast qua uitrusting en opzet waardoor het centrum flexibel inzetbaar is. 

Tijdelijk geen culturele activiteiten of zaalverhuur in het cultuurcentrum


Gedurende de invulling als vaccinatiecentrum zijn er geen culturele activiteiten of zaalverhuur mogelijk in cc Het Bolwerk. Het stadsbestuur gaat na of een alternatief cultuurprogramma op locatie kan uitgerold worden van zodra de coronamaatregelen het weer toelaten. Organisaties en verenigingen die gebruik maken van de zalen in het cultuurcentrum, worden momenteel toegeleid naar alternatieve locaties in de stad.

Uitrol van het vaccinatiecentrum


De uitrol van het vaccinatiecentrum in Vilvoorde gebeurt in samenwerking met Sportizon, een Vilvoords bedrijf uit de evenementensector. Zij gaan intensief aan de slag zodat het vaccinatiecentrum, na de nodige testfases, op 15 februari kan starten.

Lodewijk De Witte neemt de algemene coördinatie van het VC Bolwerk op zich. Hij stuurt lokaal het team aan en vormt de link naar de eerstelijnszone BraViO, het Agentschap Zorg en Gezondheid en beide lokale besturen. Burgemeester Hans Bonte licht toe: “Het wordt een heksentoer om alles in gereedheid te brengen. De ervaring van onze algemeen coördinator zal ongetwijfeld nuttig zijn om ons cultureel centrum om te toveren tot een vaccinatiecentrum waar alle Vilvoordenaren en Machelaren in de beste en meest veilige omstandigheden hun beschermend vaccin te krijgen.”

Wanneer en hoe kan de bevolking in VC Bolwerk terecht?


Inwoners van Vilvoorde en Machelen zullen per e-mail, sms en brief uitgenodigd worden voor hun vaccinatieprik. Zij hoeven hier zelf niets voor te doen. De vaccinatie volgt een vooropgestelde fasering die in functie van de toevoer van de vaccins kan variëren. Alle informatie over deze fasering is terug te vinden op http://laatjevaccineren.be/volgorde-van-vaccineren/.

Er wordt ook de nodige aandacht gegeven aan minder mobiele of anders valide inwoners en diverse doelgroepen. Burgemeester Hans Bonte: “Deze vaccinatiecampagne biedt ons allen een perspectief op een terugkeer naar een normaler leven. Maar dit normaler leven kunnen we enkel halen indien meer dan 70% van onze inwoners zich laten vaccineren. Het is dus essentieel dat we iedereen kunnen bereiken.”

Helpende handen bij het vaccineren


Om alles in goede banen te leiden, is VC Bolwerk op zoek naar heel wat helpende handen met uiteenlopende profielen. Via verschillende kanalen kunnen vrijwilligers zich kandidaat stellen:

Ook het platform Help de helpers zet mee de schouders onder de vaccinatiecampagnes in Vlaanderen.

Alle informatie rond de vaccinatiecampagne in Vilvoorde wordt de komende dagen gebundeld op www.vilvoorde.be/vaccineren. Je kan ook steeds terecht op www.laatjevaccineren.be voor algemene vragen rond de campagne.