Stad Vilvoorde moet opnieuw een hele reeks evenementen annuleren

Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2021 13 u.
Het stadsbestuur van Vilvoorde ziet zich verplicht om een aantal evenementen in hun traditionele vorm te annuleren.

De coronacijfers bevinden zich al een tijd op een plateau. Met de start van de vaccinatiestrategie in zicht is het essentieel dat een eventuele heropflakkering wordt vermeden. Afstand houden blijft, naast mondmaskers en andere geldende maatregelen, nog altijd de norm.

Die social distancing is een moeilijk gegeven bij een publiek evenement. Daarnaast komen tijdens een evenement of activiteit veel mensen samen uit verschillende leeftijdscategorieën en/of risicogroepen. Ook dit dient vooralsnog vermeden te worden. Evenementen zijn tot op heden in België verboden. Minister van Cultuur Jan Jambon beslist uiterlijk half maart wat er kan op vlak van evenementen in de zomermaanden.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur Moad El Boudaati: “Met bloedend hart moeten we de Vilvoordenaars meedelen dat zo goed als alle evenementen tot het begin van de zomer geannuleerd moeten worden. Dit is helaas noodzakelijk om het virus klein te krijgen. Van zodra de epidemiologische toestand het toelaat, zullen we de verloren tijd inhalen!

Het stadsbestuur van Vilvoorde ziet zich verplicht om een aantal evenementen in hun traditionele vorm te annuleren:

  • Troostkermis (inclusief jaarmarkt, optredens, Spaanse tent en wielerwedstrijd Grote Prijs van Vilvoorde);
  • Fiesta Rociera (Spaanse feesten);
  • Bloemenmarkt.

Het COVID-eventprotocol is een basis voor alle private en publieke organisatoren om events COVID-veiliger te maken. Het is zeer waarschijnlijk dat de regels voor het coronaproof organiseren er gelijkaardig uit zullen zien éénmaal evenementen weer toegelaten worden. Verenigingen die een evenement willen organiseren in de komende maanden dienen steeds het protocol te raadplegen en de aanvraag met de groene toelating van dit protocol voor te leggen aan stad Vilvoorde.

Voor de evenementen vanaf de zomer – Zomers Vilvoorde met parkconcerten, Vlaanderen Zingt, foodtruckfestivals en EK voetbal op groot scherm of alternatieven voor eerder geannuleerde evenementen – is het momenteel nog te vroeg om uitspraken te doen over hoe ze zullen georganiseerd worden.