VC Bolwerk start met vaccinatie

Gepubliceerd op maandag 22 februari 2021 14 u.
Binnen eerstelijnszone BraViO start vaccinatiecentrum Bolwerk vandaag 22 februari met de vaccinatie van het personeel uit de eerstelijnszorg.

Voorlopig zullen enkel zorgverleners en eigen vaccinatiecentrummedewerkers tussen de 18 en 55 jaar ingeënt worden, omdat de vaccinatiecentra in eerste instantie enkel AstraZeneca-vaccins krijgen. Voor deze eerste vaccinaties in VC Bolwerk wordt voorlopig 1 vaccinatielijn gebruikt. Een rustige maar zekere opstart.

Uitnodiging zorgverstrekkers
De zorgverstrekkers ontvingen eind vorige week per e-mail en sms, hun uitnodiging met voorstel van tijdstip. Zij werden gevraagd om de afspraak online of telefonisch te bevestigen, te wijzigen of te weigeren. Deze terugkoppeling maakt het mogelijk voor het vaccinatiecentrum om efficiënt met de planning van de vaccinaties om te gaan en eventuele gereserveerde vaccins ter beschikking te stellen van andere geïnteresseerden.

Helpdesk 
De uitnodigingen worden centraal verstuurd via een nieuw informaticasysteem. Om mogelijke problemen op te vangen en vragen te beantwoorden in verband met hun afspraak, staan de collega's van de helpdesk van vaccinatiecentrum Bolwerk ter beschikking. Hun contactgegevens staan vermeld in de uitnodiging.

Stefan Lerner, thuisverpleegkundige van het Wit-Gele Kruis kreeg als eerste zijn vaccin in VC Bolwerk toegediend: “Ik was zeer blij en aangenaam verrast toen ik mijn uitnodiging tot vaccinatie ontving. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om het vaccin te laten zetten. Met deze eerste prik kan ik binnenkort beschermd aan de slag gaan. De vaccinatie geeft ons allemaal weer perspectief en is de eerste stap naar een normaler leven voor ons allemaal.”

Lieve Victor, voorzitter ELZ BraViO“Als eerstelijnszone zijn wij nauw betrokken bij de opzet van Vaccinatiecentrum Bolwerk. Dankzij de samenwerking met Sportizon en de vele helpende handen staat VC Bolwerk in slechts enkele weken startensklaar. Het centrum is goed voorbereid en we hebben samen verschillende testen van de vaccinatieflow uitgevoerd, maar de levering van de vaccins was cruciaal om effectief te kunnen beginnen vaccineren. Wij zijn opgelucht dat we van start kunnen gaan.”

Marc Grootjans, burgemeester Machelen-Diegem“Wij beschikken op dit moment over 200 vaccins die verspreid over verschillende dagen toegediend zullen worden aan die zorgprofessionals die in de eerste linie staan, namelijk de eerstelijns zorgverstrekkers tussen de 18 en 55 jaar. Vandaag worden naast de zorgverleners ook medewerkers van het vaccinatiecentrum zelf gevaccineerd. We stellen vast dat heel wat mensen hun afspraak nog niet bevestigen maar gewoon langskomen. Het is nochtans belangrijk voor de planning van onze vaccinaties dat we een zo accuraat mogelijk beeld krijgen van wie er komt, wie zijn afspraak wil verzetten en wie de vaccinatie weigert. Daarom verzoeken we alle genodigden om zeker de richtlijnen in de uitnodiging te volgen.”

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde: “Voor het verder inplannen van de vaccinaties zijn we afhankelijk van de leveringen. We passen onze planning en inzet dan ook continu aan. Deze week worden ook de residenten en personeel van de gehandicaptenvoorzieningen en zorgcentra gevaccineerd. We hopen dat we de komende dagen en weken snel in een hogere versnelling geraken: hoe sneller we kunnen starten, hoe sneller we opnieuw naar een normale situatie kunnen gaan. Het VC en de vele medewerkers en vrijwilligers zijn er alvast klaar voor."

Voor algemene informatie ivm vaccineren: www.laatjevaccineren.be.