Alle Vilvoordse scholen werken met digitaal aanmelden

Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021 10 u.
Wie zijn of haar kind wil inschrijven in een Vilvoordse school moet zich eerst digitaal aanmelden. Voor het basisonderwijs is dit tussen 1/03 en 31/03. Voor het 1ste jaar secundair onderwijs kan dit tussen 29/03 en 26/04. In het buitengewoon onderwijs is de aanmeldperiode tussen 22/03 en 2/04.

Ouders die hun kinderen willen inschrijven in het basisonderwijs, het 1ste jaar secundair onderwijs of het buitengewoon onderwijs, zowel lager als secundair in Vilvoorde voor het schooljaar 2021- 2022 moeten hun kind eerst digitaal aanmelden.

Digitaal aanmelden betekent dat je eerst je kind online registreert en aanduidt welke scholen je voorkeur dragen. Het computersysteem wijst dan op basis van enkele vastgelegde criteria de plaatsen toe. Hierdoor krijgt iedereen evenveel kans om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven en behoren lange wachtrijen aan de schoolpoorten tot het verleden. Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Het computersysteem houdt altijd eerst rekening met je 1e schoolkeuze. Het maakt niet uit of je je kind aanmeldt op de eerste of op de laatste dag, zolang het maar gebeurt in de voorziene periode, meestal 3 of 4 weken. De tijdsdruk om in te schijven neemt hierdoor ook af. ”

Het aanmelden in het basisonderwijs is ondertussen al aan zijn 4e editie toe en kent een groot succes. “Gemiddeld 90% van de kinderen krijgen in het instapjaar een toewijzing in de school van 1e keuze. Uiteraard is dit niet alleen te wijten aan het digitaal aanmelden, maar is dit ook het gevolg van het sterk uitbreiden van de capaciteit van de Vilvoordse scholen. Zo ook naar volgend schooljaar waar er in de wijk Broek, waar er tot nu toe geen onderwijsaanbod was, een compleet nieuwe school gebouwd is. Wat een extra capaciteit van 100 plaatsen bij opstart en op termijn 200 plaatsen in het basisonderwijs en 40 plaatsen in het secundair onderwijs betekent. aldus schepen Jo De Ro.

De aanmeldlink en alle informatie is te vinden op www.naarschoolinvilvoorde.be. Aanmelden voor het basisonderwijs kan vanaf 1 maart tot en met 31 maart.

De secundaire scholen in Vilvoorde maken voor het tweede jaar deel uit van een samenwerkingsverband van 78 scholen in de regio Vlaams-Brabant en Mechelen. Zij gebruiken het gezamenlijke digitaal aanmeldplatform http://aanmelden.school. Op dit platform vind je de nodige informatie en de aanmeldlink voor aanmelden in het 1ste jaar secundair onderwijs (1A en 1B). De inschrijvingsperiode voor het secundair onderwijs loopt van 29 maart tot 26 april.
Schepen Jo De Ro: “Dankzij deze sterke samenwerking kunnen ouders in één keer aanmelden voor scholen in verschillende regio’s. Dat maakt het voor hen veel eenvoudiger . We stellen vast dat er veel minder dubbele inschrijvingen en wachtlijsten zijn. Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terecht kunnen.”

Ook voor het buitengewoon onderwijs in Vilvoorde, lager en secundair, moet je nu eerst aanmelden en daarna inschrijven. Dit gebeurt via de website www.naarschoolinvilvoorde.be en is mogelijk van 22 maart tot en met 2 april.