Street art in Vilvoorde: ook de muren brengen kleur in de stad

Gepubliceerd op woensdag 3 maart 2021 11 u.
Wie afgelopen zomer door Vilvoorde wandelde of fietste passeerde heel wat street art werk. De stad telt maar liefst meer dan 50 verschillende werken van nationale en internationale artiesten.

Om deze muurschilderingen te documenteren en publiek bekend te maken sluit Vilvoorde zich aan bij het internationale Street Art Cities platform.

Van lokaal talent tot internationale kleppers


Zo had de Antwerpse kunstenaar Dzia in De Kruitfabriek zijn eerste solo show. Zijn gouden vos is nog steeds op het gebouw te bewonderen. Er valt in Vilvoorde ook werk van Roa te spotten, die vanuit Gent de wereld veroverde met zijn zwart-witte dieren. Maar ook een aantal Vilvoordse kunstenaars zoals Wide Vercnocke, Roel Heremans en Sander Heremans lieten zich niet onbetuigd om kleur in de stad te brengen. Deze Belgische kunstenaars zijn inmiddels geflankeerd door internationale artiesten. De Argentijnse artieste Hyuro maakte een ontroerende mural over het immigratieproces vanuit de Andalusische zusterstad Peñarroya-Pueblonuevo. De wereldberoemde Portugese kunstenaar Bordalo liet op de gevel van het internaat van Horteco één van zijn ‘trash animals’ achter. Een unicum, want Vilvoorde is de enige Belgische stad die met een werk van Bordalo kan pronken. Via de gratis app Street Art Cities is het mogelijk al dat lokale en internationale talent eenvoudig ontdekken.

Schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis: Door aan te sluiten bij het internationale Street Art Cities platform hopen we dat onze mooie street art creaties extra onder de aandacht worden gebracht en dat dit bijgevolg ook extra toeristen lokt naar onze stad.

Vilvoorde: een terechte street art city


Afgelopen zomer publiceerde de stad al een fietsroute langs de mooiste street art dankzij lokale gids Annie Myten. Het nodigt mensen uit om Vilvoorde beter te leren kennen. Street art brengt je op locaties waar je anders nooit zou komen, of waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. “In onze stad vallen er heel wat kunstpareltjes te ontdekken. De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in street art. De komende jaren zullen er nog heel wat street art tekeningen bijkomen. Door mee te stappen in het verhaal van de Street Art Cities app willen we deze werken in the picture zetten en dichter bij de mensen brengen." benadrukt schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Belgische Street Art Cities verovert de wereld


Street Art Cities verbindt liefhebbers, artiesten, galerijen en festivals rond street art. Het platform startte in 2016 in Antwerpen en in het Zuid-Nederlandse Heerlen. Het groeide uit tot het “number one mobile urban art platform”. Op de website kan je 30 000 kunstwerken terugvinden in meer dan 700 steden. Een selectie daarvan is beschikbaar in de gratis Street Art Cities app.

Afgelopen jaren hebben we heel wat expertise en kennis opgebouwd die we met onze digitale oplossingen nu inzetten om steden en gemeenten te ondersteunen. Dit gaat van documentatie tot promotie, adviseren in nieuw street art beleid, maar ook training van bijvoorbeeld street art gidsen.” deelt co-founder Tim Marschang.

De applicatie is te downloaden via de Google Play Store (Android) en App Store (iOS).


Oproep blinde gevels


Met de lancering van Vilvoorde in het Street Art Cities platform wil de stad nog meer inzetten op kunst in het openbaar domein. Om dit mogelijk te maken zoekt de stad blinde gevels om street art, murals en andere kunstwerken op te installeren.

Heb je een blinde gevel aan je huis, appartement of gebouw? Lijkt het je interessant om daar kleur en verhaal aan te geven met een kunstwerk of street art creatie? Neem dan contact op met de dienst Vrije Tijd via cultuur@vilvoorde.be of 02 255 79 50.