Vilvoorde volgt campagne Ferm en creëert twee troostplekken

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021 10 u.
In de lente van 2020 startte vrouwenbeweging Ferm in Vlaanderen met de campagne “PlantTroost”. In deze tijden, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, is troost krijgen en troost geven zo anders dan voorheen.

Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan.

Ferm wil met ‘troostplekken’ symbolische groene plekken creëren waar mensen een plaats kunnen geven aan hun gemis. Vlaanderen telt intussen al 310 troostplekken en ook stad Vilvoorde draagt haar steentje bij met een troostplek aan de Rondeweg bij het Tuchthuis en een tweede in de Abeelstraat, op het plantsoentje waar vroeger het Abeeltje stond.

Je herkent de troostplekken aan een bord met een passend gedicht en een bankje om tot rust te komen. De troostplekken zijn er voor mensen die een verlies proberen te verwerken, maar evenzeer voor mensen die worstelen met de afstand van familie of vrienden, of die gewoon nood hebben om tot rust te komen.

De Vilvoordse troostplekken komen er onder het ambassadeurschap van Kristien Bonneure en worden gesteund door AZ Jan Portaels, het CAW en stad Vilvoorde. Kristien Bonneure is blij met de steun die het initiatief ondervindt: “Troostplekken zijn welgekomen oases in de drukte van de stad voor wie rouwt of verdrietig is, maar ook gewoon om even stil te vallen.”

De stad wil dit initiatief graag ondersteunen en wie weet nog uitbreiden naar andere wijken. Burgemeester Hans Bonte: “Een stad en zijn bewoners hebben spijtig genoeg dikwijls behoefte aan troost en rust. We zijn het grotendeels afgeleerd om tijd en rust te zoeken en te nemen om stil te staan bij diepmenselijke problemen. Zeker in een dichtbevolkte en kinetische stad als Vilvoorde moeten we mensen de garantie bieden om in de eigen buurt een rustplek te vinden waar men troost kan zoeken en vinden. Dit kan best gebeuren in een natuurrijke omgeving. De eerste Troostplek bevindt zich onder de treurwilgen in de nabijheid van de oude Zenne-arm. Het wordt hopelijk een eerste plek en vinden we ook dergelijke plaatsten in de andere Vilvoordse wijken.”

In september wordt een inhuldiging georganiseerd met een publiek plantmoment. Er worden bloembollen geplant die elke lente opnieuw een signaal van troost en hoop zullen uitsturen.