Buitenspeeldag verandert in Buitenspeelweken

Gepubliceerd op vrijdag 2 april 2021 12 u.
Dit jaar verandert de traditionele Buitenspeeldag in Buitenspeelweken. De stad voorziet extra plekken en materiaal om volop buiten te spelen.

De eerste woensdag na de paasvakantie staat al enkele jaren gekend als de Buitenspeeldag. Normaal zet stad Vilvoorde een heus evenement op poten op de Grote Markt en het Bolwerkplein

Dit jaar beslist de stad om de dag open te trekken naar meerdere weken en te decentraliseren naar de verschillende wijken. De buitenspeelweken beginnen op 6 april en eindigen op 28 april.

Promoten van bestaande speelplekken

De komende weken worden op sociale media en via krijttekeningen verschillende speeltuinen en speelplekken extra in de kijker gezet. De speelkaart, die terug te vinden is op www.vilvoorde.be/buitenspeeldag, geeft een overzicht van alle speeltuinen. Daarnaast komen er extra speelimpulsen ter inspiratie voor kinderen en ouders.  

Extra speelgelegenheid creëren

Naast de bestaande speelplekken worden ook verschillende straten omgetoverd tot speelstraten. Hierbij verandert een straat naar speelzone en komt er een verkeersbord aan de ingang van de straat met de tijdelijke dagen en uren wanneer er op straat gespeeld mag worden. De speelstraten zijn open tussen 9 en 20 uur. Een speelstraat blijft toegankelijk voor bewoners maar zij moeten zichzelf toegang verlenen door de signalisatie te verplaatsen en moeten stapvoets rijden.

“Op deze manier keren we terug naar de essentie van de Buitenspeeldag; het promoten van bestaande speelplekken (speeltuin, speelpleinen, sportveldjes,…) en kinderen en jongeren stimuleren om gebruik te maken van de openbare ruimte als speelruimte.” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.