Alternatieve jaarmarkt met interactief stadsspel, smoutebollen en veel herinneringen

Gepubliceerd op maandag 12 april 2021 14 u.
Op 26 april 2021 viert stad Vilvoorde normaal haar hoogdag: de 158e Jaarmarkt. Omwille van de coronamaatregelen zag het stadsbestuur zich genoodzaakt om ook dit jaar de Jaarmarkt in haar traditionele vorm te annuleren.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: “Het is pijnlijk om twee jaar achter elkaar de Jaarmarkt niet te kunnen organiseren. Met wat creativiteit en goede wil hebben we ook dit jaar de Jaarmarkt in haar traditionele vorm moeten loslaten en in een ander jasje moeten steken. De stad wil dit echter niet zomaar voorbij laten gaan en zal de sfeer van kermis en jaarmarkt ook dit jaar levend houden bij de Vilvoordenaar.

Net zoals tijdens Winters Vilvoorde bieden we heel wat leuke activiteiten aan. Zo zal er een interactieve wandeling zijn, het openlucht Escapegame The Horseman - waarbij de winnaar van het spel leuke prijzen kan winnen. En in het straatbeeld zullen we ook een campagne op poten zetten die onze Jaarmarkt tot in de woonkamers moet brengen. Hopelijk kunnen we de rollen volgend jaar terug omdraaien en kunnen de mensen de jaarmarkt terug fysiek bezoeken.”

In Escapegame The Horseman - Ontrafel het mysterie van de gebrandmerkte paarden! regent het meldingen op het politiebureau van commissaris Dedecker over gebrandmerkte paarden. Hij vermoedt dat de afgelasting van de Jaarmarkt er voor iets tussen zit maar van de dader(s) is geen spoor. Van zaterdag 24 april tot en met zondag 27 juni doet hij een beroep op de Vilvoordenaars, vanaf 16 jaar of ouder, om het mysterie te ontrafelen. Kinderen kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Groepjes van minstens 2 spelers starten aan het stadhuis op de Grote Markt en wandelen op 2 à 3 uur langsheen het parcours van de Jaarmarkt. Aan het startpunt nemen deelnemers via Facebook Messenger contact op met de politie voor de briefing en kan de zoektocht beginnen. De beste rechercheurs winnen een prijzenpakket vol verwijzingen naar de Vilvoordse Jaarmarkt. Alle praktische info is terug te vinden op: www.vilvoorde.be/troostkermis.

Naast de interactieve wandeling brengt ook de Pjeirefretterswandeling de sfeer van alles wat met paarden en Vilvoorde te maken heeft. Ontdek via een parcours van 4 kilometer waar de naam Pjeirefretters vandaan komt. Of wie wil weten hoe paarden een rol speelden in onze industriestad? En van wie zijn de verschillende sculpturen in de vorm van een paard? Download de brochure op https://www.vilvoorde.be/pjeirefretterswandeling en ga op pad.

Een vast onderdeel van de Jaarmarkt is de Troostkermis waar iedereen terecht kan voor heel wat plezier en zoetigheid. Eendjes vissen, een rondje op de draaimolen of met de botsauto’s rijden zal dit jaar niet lukken. Maar smullen van kermiszoetigheden zoals smoutebollen, churros, suikerspinnen of pommes d’amour is wel mogelijk. Van zaterdag 24 april tot en met zondag 16 mei kan iedereen terecht onder de luifel op de Grote Markt voor al dit lekkers.

De Jaarmarkt kent een hele lange traditie en oude foto’s, video’s en affiches brengen bij iedereen heel wat herinneringen naar boven. In het handelscentrum herleven vorige edities dankzij etalages gevuld met herinneringen aan vorige edities van de Jaarmarkt. Maar ook handelszaken buiten het centrum nemen deel. Aan de ramen van het infopunt in het administratief centrum Mattenkot stelt de stad enkele objecten van de Jaarmarkt uit het archief ten toon.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois: “De massale reactie van lokale handelaars en horeca uitbaters op onze oproep om deel te nemen aan deze alternatieve Jaarmarkt door middel van het zichtbaar plaatsen van een unieke pancarte in hun zaak is hartverwarmend. Het illustreert perfect de veerkracht en weerbaarheid van deze stevig geteisterde sectoren. Ondernemers die fier zijn om Pjeirefretter te zijn en zelfs in moeilijke tijden het hoofd niet laten hangen. Het organiseren van deze alternatieve editie was op zich boeiend. Maar we hopen uit de grond van ons hart dat we het nooit meer moeten doen en we vanaf volgend jaar gewoon opnieuw de ganse stad in een week feestgedruis kunnen onderdompelen.”

Vorig jaar was de #ikbenjaarmarktvilvoorde al actief en ook dit jaar komt deze terug samen met een wedstrijd. Inwoners krijgen een affiche in de bus om aan het raam te hangen en te tonen dat ze een Pjeirefretter in hart en nieren zijn. Wie nadien een foto post van zijn of haar affiche op Instagram of Facebook met de #ikbenjaarmarktvilvoorde maakt kans op een waardebon voor de Jaarmarkt van 2022. Die waardebon kan dan omgeruild worden voor drank- en eetbonnen of jetons voor de kermis.

Daarnaast roept de stad samen met het socialmedia-account fanvanvilvoorde op om naast deze affiche ook voorwerpen die verwijzen naar de jaarmarkt van Vilvoorde voor het raam te zetten met de #fanvanvilvoorde. Dit kan gaan van een beeldje van een paard tot een tekening van een kermismolen. Fanvanvilvoorde is terug te vinden op Instagram en Facebook en verzamelt foto’s, video’s,… over waarom Pjeirefretters graag in deze stad wonen.

Via loting worden 5 deelnemende woningen uitgekozen. Op maandag 26 april krijgen zij een verrassingsbezoek aan de deur. Zij winnen dan ook een waardebon voor de jaarmarkt 2022.

De stad kijkt er naar uit om op 9 mei 2022 opnieuw een volwaardige Jaarmarkt te organiseren.

Voorzitter van het Jaarmarktcomité, Johan Serkeyn, besluit: “Met het Jaarmarkcomité betreuren wij dat wij ook dit jaar moeten passen om de trots van Vilvoorde te mogen organiseren. De comitéleden willen immers niets liever dat hun mooiste dieren en die van hun collega’s-fokkers uit de streek te tonen en te keuren tijdens deze Vilvoordse hoogdag. Wij koesteren echter de prachtige herinneringen uit de vorige edities van de Jaarmarkt en steunen de stad met haar alternatieve activiteiten om de gedachte aan de Jaarmarkt levend te houden en om te blijven hopen op nog mooiere en grootsere Jaarmarkten in de komende jaren!”