Vaccinatiecentrum Bolwerk: alle 65-plussers aan beurt vóór 1 mei 2021

Gepubliceerd op woensdag 21 april 2021 14 u.
In VC Bolwerk zit de vaccinatie helemaal op schema. Meer dan 8660 inwoners ouder dan 65 uit Vilvoorde en Machelen-Diegem kregen de voorbije weken hun uitnodiging voor hun COVID19-vaccinatie. Dit betekent dat alle 65-plussers de kans hebben gekregen om vóór 1 mei 2021 hun eerste prik te laten zetten.

Vilvoorde en Machelen aan kop qua vaccinatie van 65-plussers

De vaccinatiestrategie in België verloopt van oud naar jong. Sinds 12 maart vaccineert VC Bolwerk de 65-plussers. Op 20 april hebben al 65,32% of 5.658 van de 8.662 senioren uit Machelen en Vilvoorde effectief hun eerste prik gekregen. Met deze mooie resultaten positioneert VC Bolwerk zich mee aan kop van het peloton qua vaccinatie van de 65-plussers.

Vertekend beeld door de relatief jonge bevolking van Vilvoorde en Machelen-Diegem

Het aantal geleverde vaccins hangt samen met de omvang van de te vaccineren doelgroep. Vlaanderen wil immers een gelijke tred houden over alle vaccinatiecentra heen. Met slechts 19% van de bevolking ouder dan 65 jaar in zowel Vilvoorde als in Machelen, is deze doelgroep een stuk kleiner dan het gemiddelde van 24% in Vlaams-Brabant.
Dit verklaart enerzijds waarom VC Bolwerk in deze vaccinatiefase slechts een beperkt aantal vaccins ontving. En anderzijds waarom de algemene vaccinatiegraad van 19,08% in Vilvoorde en Machelen momenteel lager is dan de gemiddelde vaccinatiegraad in Vlaams-Brabant van circa 20%. Deze laatste houdt immers geen rekening met de samenstelling van de bevolking.

Klaar voor de stroomversnelling

Tot en met 20 april heeft VC Bolwerk 8.676 vaccins gezet. Het centrum gebruikt ondertussen 4 vaccinatielijnen en heeft hiermee stevige fundamenten gelegd voor de stroomversnelling die zich in mei en vooral vanaf juni aankondigt. Dan zullen er niet alleen aanzienlijk meer vaccins geleverd worden, maar zal bovendien het aantal genodigden proportioneel stijgen gezien de jongere bevolking van Vilvoorde en Machelen-Diegem.

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde: “Vilvoorde en Machelen hebben een heel diverse en vooral ook jonge bevolking. We hebben momenteel dan wel minder vaccins gezet, toch zijn wij vooral opgetogen over de hoge vaccinatiebereidheid bij onze senioren. De eerder rustige vaccinatiestart gaf het vaccinatiecentrum bovendien de kans om zich verder te organiseren en zich logistiek klaar te stomen om binnenkort, wanneer ook de jongere bevolking aan beurt komt en de leveringen van de vaccins opgedreven worden, een versnelling hoger te schakelen.”

Marc Grootjans, burgemeester Machelen-Diegem: “De uitnodiging voor de jongste 65-plusser ging vorige week buiten. Volgende week zal dus iedere 65-plusser uit Machelen en Vilvoorde de kans gekregen hebben om zijn of haar eerste prik te laten zetten. Wij zijn blij dat senioren overtuigd zijn van het belang van vaccinatie, om zichzelf en hun omgeving te beschermen. Wij vertrouwen erop dat hun jongere familieleden en vrienden straks hun voorbeeld zullen volgen. Want deze strijd kunnen we alleen maar winnen als we er met z’n allen, solidair voor gaan!”

Burgers met vragen of op zoek naar meer informatie over vaccinatie in het algemeen, kunnen terecht op www.laatjevaccineren.be. Voor bijkomende informatie over de vaccinatie in Vilvoorde, kunnen ze terecht op www.vaccinatiecentrumbolwerk.be.