Stad Vilvoorde zet in op nieuwe ondernemers met startersloket – fysieke opening

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2021 8.30 u.
Tijdens de gemeenteraad van maandag 23 november 2020 werd de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Vilvoorde en vzw Broeilab omtrent de oprichting van een startersloket met een grote meerderheid goedgekeurd.

Vanaf december opende het loket de deuren, zij het enkel digitaal. Het loket was bereikbaar via e-mail en telefoon. Nu de maatregelen versoepelen gaat het loket vanaf 3 mei 2021 ook fysiek open. Nadat er al meer dan 40 starters zich hebben aangediend vanop afstand in de periode december 2020-april 2021, wil de Stad en Broeilab nog verder inzetten op de bekendmaking en de laagdrempeligheid, door de opening van dit fysiek loket.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois licht toe: "De digitale opening van het startersloket is alvast een succes te noemen! Niet minder dan 40 geïnteresseerden namen ondanks de verwarrende tijden contact op met concrete vragen, plannen of ideeën. Dit toont duidelijk aan dat er in onze stad een groot potentieel aan gedreven ondernemers aanwezig is. Nu de coronamaatregelen het toelaten achten we het moment gekomen om de volgende stap te zetten, namelijk het fysiek openen van het startersloket. Dit zal de laagdrempeligheid en vooral de - letterlijke - toegankelijkheid nog doen toenemen. We zullen op deze manier nog efficiënter (pre-)starters wegwijs kunnen maken in de wereld van ondernemerschap in de breedst mogelijke zin: helpen bij oprichting van een vennootschap, ondernemingsideeën mee aftoetsten, hulp bij het opstellen van een business- of financieel plan, starters wegwijs maken in de wereld van BTW, banken, verzekeringen, huisvesting, enzovoort."

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro vult aan: “Bij de opmaak van het meerjarenplan werden de tarieven van retributies en belastingen in vergelijking met vorige beleidsperiodes aangepast aan de index, maar voor het eerst beslisten we dat een deel van die stijging moest worden ingezet om ondernemers te ondersteunen. Het is mooi dat collega Cortois hierdoor een Vilvoords initiatief om startende ondernemers beter te steunen de kans kan bieden om door te groeien.”

Het startersloket opent de deuren fysiek in de gebouwen die Copper aanbiedt aan het initiatief om zo bij te dragen aan het startersklimaat.

Het startersloket beantwoordt alle soorten startersvragen, gaande van het sociaal statuut, over de zoektocht naar een juiste ondernemingsvorm, tot het mee uitwerken van het businessconcept. In de eerste vijf maanden werden er dus al meer dan 40 starters verder geholpen en doorverwezen naar partners, zodat zij zo goed mogelijk begeleid hun opstart doormaken.

Ward Van Criekinge, kersvers voorzitter van vzw Broeilab, licht toe: “Vilvoorde heeft al een lange geschiedenis van ondernemers. Met Broeilab willen we mee starters ondersteunen om hun ideeën verder te laten rijpen en te concretiseren. We zien sinds onze opstart begin 2018, zelfs in Coronatijden, de zin om te ondernemen stijgen in onze stad. Wij willen hier graag bij helpen en hen zo ook in onze gezellige stad houden. Dit is voorts ook een mooie aanvulling op onze taak als leegstandsbeheerder, en op onze visie om lokaal talent verder te laten groeien.”

Het startersloket zal vanaf 3 mei 2021 open zijn (Nowélei (Jean Baptiste) 47, 1800 Vilvoorde) op

  • maandag van 17 – 21 uur,
  • dinsdag van 9 – 16 uur,
  • vrijdag van 13 – 16 uur.

Je kan hen ook tijdens de kantooruren bereiken: