1e regenboogzebrapad in Vilvoorde

Gepubliceerd op maandag 17 mei 2021 13.30 u.
Wie onlangs passeerde bij het administratief centrum Mattenkot kon het al zien. Stad Vilvoorde heeft sinds kort een ‘regenboogzebrapad’, symbool van de holebi- en transgenderbeweging.

Tussen het stadhuis en het administratief centrum Mattenkot aan de Lange Molensstraat werd het zebrapad heraangelegd in alle kleuren van de regenboog. Een markering waarmee het stadsbestuur wil aangeven dat iedereen in Vilvoorde zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

De regenboog dook als symbool van de holebi- en transbeweging voor het eerst op in de jaren zeventig in Amerika, ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker. Die liet zich onder meer inspireren door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig werd gedemonstreerd voor de wereldvrede. Sedertdien is de regenboogvlag internationaal een gekend symbool voor holebi-en transgenderemancipatie. Na Nederland vond ook in België het aanleggen van zogenaamde regenboogzebrapaden ingang. Nu heeft dus ook Vilvoorde een eerste exemplaar.

17 mei is de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Dat zetten we dit jaar niet enkel in de kijker met het tijdelijk hijsen van de regenboogvlag maar ook met de inhuldiging van een definitief regenboogzebrapad. In onze stad hoort iedereen erbij, ongeacht afkomst, overtuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit…we zijn allemaal Vilvoordenaar.” aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti.

Door de regenboogkleuren af te wisselen met witte vlakken, respecteren we de wettelijke verplichtingen”, vervolgt schepen voor openbaar domein en burgerzaken Katrien Vaes. “Met de ligging aan de Lange Molensstraat kiezen we voor een erg zichtbare locatie.”, besluit de schepen.