Leerlingen zesde leerjaar nemen deel aan fietsexamen

Gepubliceerd op woensdag 19 mei 2021 13.30 u.
Stad Vilvoorde organiseert op donderdag 20 mei, dinsdag 25 mei, donderdag 27 mei en vrijdag 28 mei in samenwerking met de politie, 13 basisscholen, Incovo, Televil en Fietspunt ‘Het Grote Fietsexamen’ voor 422 leerlingen van het zesde leerjaar.

De leerlingen fietsen tijdens Het Grote Fietsexamen zelfstandig een parcours van 7 kilometer langs alle secundaire scholen in Vilvoorde. Om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen werden 301 fietsen vooraf gecontroleerd door Fietspunt. Fietspunt staat ook stand-by tijdens het fietsexamen om eventueel fietsen te herstellen bij pech. Op het parcours zijn politie en toezichters aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen. De toezichters zorgen ervoor dat de leerlingen de goede kant op fietsen en beoordelen verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback.

Zo zijn de leerlingen voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een middelbare school te fietsen”, zegt schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro. “In het parcours komen verschillende fietsvaardigheden aan bod: langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen, een kruispunt oversteken, rechts of links afslaan,.. De leerlingen krijgen ook een dodehoekvrachtwagen instructie, zodat zij leren wat een chauffeur wel én niet kan zien.”

“We organiseren dit fietsexamen met alle geldende veiligheidsmaatregelen inzake COVID-19, omdat we het doel zeer belangrijk vinden. Leerlingen kunnen volgend schooljaar zelfstandig, milieuvriendelijk én sportief naar school gaan en dat door de nodige ervaringen en vaardigheden op te doen zodat dit in veilige omstandigheden kan. ” aldus schepen de Ro.