Tienerwerking ATS in Houtem breidt uit met mobiel buurtaanbod

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 8 u.
Action Teen Spirit (ATS) krijgt er een mobiele outdoor werking bij op het Rodenbachplein. Dat mobiel aanbod bestaat uit verschillende elementen gericht op tieners die willen sporten of gewoon samenkomen.

De idee komt van OpenGym vzw, een socio-sportieve organisatie uit Leuven die een complete urban sportzone naast de Leuvense vaart creëerde. In samenwerking met deze vereniging werd een nieuw calisthenics toestel gebouwd op de bodem van een container waardoor het verplaatsbaar is. Daarnaast voorziet ATS ook een pingpongtafel, een mobiele voetbalkooi en wordt er zitgelegenheid gecreëerd. Doordat het aanbod voortdurend toegankelijk en zelfvoorzienend is, heeft het een laagdrempelig karakter. ATS zal ook regelmatig georganiseerde workouts en tornooitjes organiseren tijdens de reguliere openingen: woensdag en zaterdag van 14 tot 17 uur voor de doelgroep -16-jarigen en zaterdag van 18 tot 21 uur voor de doelgroep +16-jarigen.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: “Door de inrichtingswerken aan het Rodenbachplein gecombineerd met de COVID-19-problematiek zagen we ons genoodzaakt om ATS te versterken met een mobiel outdoor aanbod. Op die manier komen we tegemoet aan de vraag van de jongeren uit de wijk en blikken we ook al vooruit op hoe het plein er na de voltooiing van de werken zal uitzien: een hotspot voor tieners met een trapveld en een calisthenics park”.

Tijdens de zomer zal dit mobiel aanbod nog versterkt worden met enkele pannaveldjes en aan een rondreis beginnen doorheen alle wijken van Vilvoorde. Zo kan iedere Vilvoordse jongere op zijn beurt genieten van dit buurtsportaanbod en kennis maken met de verschillende organisaties en jeugdwerkers die actief zijn op de Vilvoordse pleintjes. Tegelijk test de stad zo op een snelle manier enkele plekken uit waar mogelijk op termijn een vaste sport- of speelinfrastructuur kan komen.

Calesthenics of street workout is een sport waarbij het eigen lichaamsgewicht gebruikt wordt om spieren te versterken. De sport is zeer populair geworden bij zowel jonge als oudere mensen. Door o.a. dit mobiele platform in de wijken te brengen, willen we deze zomer extra aanbod creëren voor jong en oud. Doordat veel jeugdwerkingen in de zomervakantie pauzeren, merken we dat er veel vraag is naar bijkomend aanbod in de zomer. Hier spelen we dus graag op in”, besluit schepen El Boudaati.