Nederlands oefenen op de fiets

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 12 u.
Duo's van Nederlandstaligen en anderstaligen fietsen samen door de stad. Zo wil stad Vilvoorde extra oefenkansen creëren voor anderstaligen die Nederlandse les volgen.

Op 1 juni start stad Vilvoorde samen met provincie Vlaams-Brabant en Mobiel 21 het project ‘Fietsvrienden’. In de maanden juni, juli en augustus fietsen 6 duo’s, telkens een anderstalige en Nederlandstalige Vilvoordenaar door de stad. Zo wil stad Vilvoorde op een laagdrempelige manier oefenkansen Nederlands creëren voor anderstaligen die Nederlandse les volgen.

De duo’s starten hun fietstochtjes aan de hand van 10 fiches met verschillende bestemmingen in Vilvoorde; een bezoek aan het Taalpunt in de bibliotheek, een opdracht aan een van de administratieve centra, een ritje naar park Drie Fonteinen,… Op de fiches staan suggesties voor vragen en opdrachten om op de bestemming tot een gesprek te komen.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti is enthousiast over het project: “De deelnemers verwerven kennis en woordenschat met betrekking tot vrije tijd, het dagelijks leven, fietsen en het verkeer. Ze leren de omgeving waarin ze wonen beter kennen en bezoeken verschillende nuttige plaatsen in de buurt. Zo vinden zij straks vlotter de weg naar werk, hobby’s en meer sociaal contact.”

Ook schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati is positief: “Met dit initiatief slaan we drie vliegen in één klap. Sporten is altijd gezond. De anderstalige deelnemers oefenen Nederlands en door langs toffe plekken en bezienswaardigheden te fietsen worden ze ondergedompeld in de Vilvoordse cultuur. We proberen op deze manier een warme stad te zijn die mensen met elkaar wil verbinden.”

 

Met ‘Fietsvrienden’ willen we tegemoetkomen aan het ‘zomerverlies’ Want tijdens de zomermaanden vinden er immers weinig cursussen Nederlands plaats en krijgen mensen die Nederlands aan het leren zijn veel minder oefenkansen. Door voor de deelnemers relevante plaatsen in Vilvoorde te bezoeken, oefenen ze actief Nederlands en worden deze plaatsen tegelijkertijd veel toegankelijker”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant. “Dankzij de testprojecten in Vilvoorde en Leuven, gaan we binnenkort ook in 8 andere gemeenten van start: Merchtem, Wemmel, Ternat, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem en Scherpenheuvel-Zichem.” aldus gedeputeerde Coppens. 

Het project in Vilvoorde werd 6 maanden uitgesteld vanwege COVID-19, maar dinsdag 1 juni wordt de eerste kennismaking van de duo’s een feit! De vrijwilligers kregen ook al een vorming over taalstimulering en fietsbegeleiding van Mobiel21 en de deelnemers krijgen een leenfiets van provincie Vlaams-Brabant.

“Door de extra verplaatsingsmogelijkheden die de fiets hen biedt krijgen deelnemers niet alleen extra oefenkansen om te fietsen maar ook om het Nederlands in de praktijk toe te passen. Zo zie je dat fietsen en taal leren perfect samengaan”, aldus projectmedewerker van Mobiel 21, Ine Bosmans.