Stad Vilvoorde en Onkruid en Den Hoorn gaan experimenteel op zoek naar een duurzame en bruisende toekomst voor Asiat

Gepubliceerd op woensdag 2 juni 2021 16 u.
De komende weken brengt de ‘zomer van Asiat’ mensen opnieuw bijeen.

Vilvoorde is een stad in beweging en groeit elke dag. Het stadsbestuur investeert in nieuwe aangename wijken, straten, gebouwen en pleinen. Met de Ringtrambus en de renovatie van het station wordt ook het openbaarvervoersaanbod versterkt. Maar ook bestaande infrastructuur krijgt een nieuwe invulling. Zo herleeft de Asiat-site al enkele zomers als nieuwe ontspanningsplek en zal dit jaar de oude Focquet-loods in Broek dienst doen als nieuwe hotspot voor sport en spel. De stad staat hier niet alleen in en kan rekenen op een samenwerking met externe partners.

Op 31 mei 2021 keurde de gemeenteraad het project ‘een hart voor Asiat – stedelijk experiment en ambitieus toekomstproject’ goed. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de vennootschap in oprichting Onkruid cvba en Den Hoorn nv. Zij hebben ervaring opgebouwd met projecten in Leuven zoals de herbestemming van de Stella Artois Brouwerij en kennen de Asiat-site reeds door hun deelname aan het Stadsmakers-traject voor de ‘Zomer van Asiat’ in 2019. Ze organiseerden er evenementen met kunstenaars en internationale lab’s met studenten over architectuur-kunst-muziek. Dit was de start voor de organisatie van het Horst Arts & Music festival, één van de hoogtepunten van de ‘Zomer van Asiat’.

Stad Vilvoorde wil deze positieve ervaring omzetten in een structurele samenwerking.
De partners Onkruid en De Hoorn krijgen het beheer van de Asiat-site voor minimaal 5 en maximaal 10 jaar. “Samen met de stad zal volop worden ingezet op duurzame publieke functies, activiteiten voor jongeren en ruimte voor een experimentele stadsontwikkeling. De partners willen een ontmoetingsplek creëren in drie verschillende clusters: één over kunst-cultuur-media, een tweede over recreatie-sport-horeca en een derde focust op productie-innovatie en ondernemerschap” aldus burgemeester Hans Bonte. Voor de concrete invulling van de gebouwen en de organisatie van activiteiten zullen Onkruid en De Hoorn optreden als beheerder en kan de zoektocht naar bijkomende partners nu beginnen. Op deze manier start een experimentele zoektocht die vroeg of laat zal leiden tot een definitieve herbestemming van de site.

Maar voorafgaand aan de echte invulling moet eerst gewerkt worden aan de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas, …). De stad wil van de Asiat-site een duurzame en ecologische site maken. Ze zal de riolering herstellen, gebruik maken van regenwater en vuil water hergebruiken. Deze werken beginnen na de zomer. De effectieve start van het nieuwe project en de permanente opening van de site voor publiek is voorzien in januari 2022.

Zomerprogramma Asiat-site

Met de versoepelingen van het Zomerplan in het vooruitzicht, zet Onkruid cvba en Den Hoorn nv in op een leuk en goedgevuld programma met de ‘zomer van Asiat’. Van 9 juni tot en met 3 oktober is de culturele pop-up bar wekelijks geopend, steeds van woensdag tot en met zondag. Op het menu? Een zonovergoten zomerbar met een verfrissende menukaart, een streepje muziek, verse pizza’s uit de houtoven, het EK voetbal en tal van andere culturele activiteiten. Meer info over ‘Zomer van Asiat’ vind je op www.zomervanasiat.be.

Van 11 juli tot 5 september strijkt de Horst Exhibition: Flying on the raven’s wing neer op de Asiat-site. Aan de tentoonstelling werken zowel nationale als internationale artiesten mee. Hun bijdragen, meestal site-specifieke opdrachten, zullen de afbrokkelende architectuur van de Asiat-site sieren en nieuw leven inblazen. Hun werken omvatten video, audiovisuele interventies, beeldhouwkunst en installatie. De tentoonstelling is open op donderdag en vrijdag van 11 tot 20 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. Tickets starten vanaf 8 euro en kan je online kopen via www.horstartsandmusic.com/exhibition. Inwoners van de stad betalen trouwens maar halve prijs. Half september, indien de coronamaatregelen het toelaten, sluiten ze af met een ‘echt’ HORST-festival. Volg zeker de website en sociale media van Horst Arts & Music voor de laatste updates.