Nieuwe coronamaatregelen vanaf 9 juni

Gepubliceerd op woensdag 9 juni 2021 8.30 u.
De laatste weken tekent zich een gunstige evolutie af in de coronacijfers. Tijdens het Overlegcomité van vrijdag 4 juni werden een aantal verdere versoepelingen beslist in een aantal sectoren. We sommen de voornaamste hieronder op.

Zo mag winkelen vanaf 9 juni opnieuw langer dan 30 minuten. Horecazaken zonder terras mogen opnieuw de deuren openen en zowel voor de terrassen als voor de binnenruimtes geldt een sluitingsuur van 23.30 uur. Een horecabezoek mag nog steeds met maximaal 4 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend, grote gezinnen uitgezonderd). Horecazaken dienen toe te zien op de luchtkwaliteit in hun zaak. Nachtwinkels mogen ook de deuren openen tot 23.30 uur.

Hoewel rommelmarkten en kermissen opnieuw toegelaten zijn, starten de wekelijkse rommelmarkten van Vilvoorde momenteel nog niet opnieuw op. Dit wordt regelmatig opnieuw geëvalueerd. Op de Vilvoordse woensdag- en zaterdagmarkten blijven de huidige regels gelden.

Met de nieuwe versoepelingen wordt voor sport niet langer een onderscheid gemaakt tussen – en +12-jarigen. Indoor én outdoor sporten zijn toegelaten.

Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod en de afstandsregels. Wanneer men sport in kleinere groep (maximum 4 personen) mag er wel met contact gesport worden.

Vrijetijdsactiviteiten in een georganiseerde context kunnen doorgaan in een groepen van maximaal 50 personen indoor of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s). Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.

Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

Tot en met 24 juni mogen groepen van max 50 personen (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders, op kamp. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen.

Indoor sportinfrastructuren mogen open tussen 5 en 23.30 uur. Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden.

Burgemeester Hans Bonte: “De cijfers zijn bemoedigend. De zomer staat voor de deur en we merken dat mensen hunkeren naar de vrijheid Maar we mogen ons niet vergalopperen en moeten toch allen nog volhouden in deze laatste rechte lijn en verder blijven inzetten op vaccineren. We zijn enorm verheugd over de hoge positieve respons bij de Vilvoordenaars die al uitgenodigd werden voor een vaccin. De medewerkers van VC Bolwerk slagen er in om met de hulp van heel wat vrijwilligers onze vaccinatiecampagne vlot te doen verlopen. We blijven verder aandringen om meer vaccins te krijgen zodat we ook met onze jonge bevolking sneller een voldoende beschermingsniveau bereiken. Pas op dat moment zullen we alle beperkende regels kunnen opheffen en van de volledige vrijheid genieten”.

We herhalen ook de 10 tips om veilig van de zomer te genieten

  1. Laat je vaccineren;
  2. Was regelmatig je handen;
  3. Ziek of symptomen? Blijf thuis en contacteer je huisarts;
  4. Test jezelf;
  5. Kies voor buiten;
  6. Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig;
  7. Iedereen in gezelschap gevaccineerd? De mondmaskers mogen af;
  8. Verlucht en ventileer binnenruimtes;
  9. Hou nog even een veilige afstand;
  10. Hou het ook op reis veilig.

Alle meest recente maatregelen zijn steeds te raadplegen op www.info-coronavirus.be/nl/.