Vilvoorde organiseert opnieuw zomerscholen

Gepubliceerd op maandag 5 juli 2021 10.30 u.
Na het succes van vorige zomer, organiseert stad Vilvoorde in augustus opnieuw zomerscholen. Van 9 tot 20 augustus ontvangen ingeschreven leerlingen van het 1e en 2e leerjaar een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur.

In samenwerking met de drie onderwijsnetten, tal van organisaties en 15 vrijwilligers vinden er in de stad twee zomerscholen plaats op twee locaties. Net zoals vorig jaar kunnen leerlingen terecht in GO! Basisschool de Klim-Op in Far-West, de tweede locatie dit jaar is stedelijke basisschool Kinderkoppen in de wijk Kassei.

Van 9 tot 20 augustus ontvangen ingeschreven leerlingen van het 1e en 2e leerjaar een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur. Een halve dag werken ze rond onderwijsdoelen zoals wiskunde en Nederlands, verzorgd door leerkrachten en logopedisten. De andere helft van de dag voorzien de vrijetijdspartners en animatoren educatieve spelvormen.

Leerachterstand bij kwetsbare leerlingen vermijden

 Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Het schooljaar 2020-2021 verliep vanwege COVID-19 opnieuw anders dan normaal, waardoor de meest kwetsbare leerlingen een leerachterstand riskeren. De nood aan een zomerschool is daarmee opnieuw hoog. De klassenraden van de scholen schreven vorig jaar 240 leerlingen in en op dit moment staat de teller op 160.”

 Fatima Lamarti, schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen vult aan: “Het doel van de zomerschool is om de opgelopen leerachterstand zoveel mogelijk in te halen en ervoor te zorgen dat iedereen met gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar begint.”

 “De zomerschool zorgt voor een aantal leuke vakantiedagen én een extra duwtje in de rug zodat de leerlingen na de vakantie met een goed gevoel aan het nieuwe schooljaar beginnen” vervolgt schepen De Ro. “We bieden de leerlingen, naast lessen Nederlands en wiskunde, een gevarieerd recreatief aanbod waarbij beweging, expressie en taalstimulering centraal staan. De leerlingen kunnen dankzij verschillende vrijetijdspartners straks diverse workshops volgen, zoals dans, circus, muziek, yoga,…”.

Naast de zomerscholen voor de eerste graad van de lagere school organiseert Youth Start Belgium met steun van stad Vilvoorde een zomerschool voor 16+’ers. Kijk voor meer informatie op: https://youthstart.be/evenement/vilvoorde24/

Voor de realisatie van de zomerscholen zijn we nog op zoek naar extra leerkrachten, animatoren en helpende handen. Wil jij kwetsbare kinderen uit Vilvoorde een kansrijke en fijne zomer bezorgen? Neem dan contact op met de dienst Gelijke Kansen van stad Vilvoorde door een e-mail te sturen naar info@vilvoorde.be of te bellen naar 02 255 45 11.