Tienerwerking Mish Mash neemt Vilvoorde in met buurtsportzomer

Gepubliceerd op woensdag 7 juli 2021 11.30 u.
Ook deze zomer trekt Mish Mash naar de wijken met een alternatief en mobiel aanbod vol sport, spel en plezier.

Mish Mash, de vakantiewerking voor tieners van stad Vilvoorde, breidt uit! Deze zomer zal Mish Mash naast de reguliere zomerkampen ook sterk inzetten op een mobiel buurtsportaanbod. Dit aanbod bestaat uit 2 streetsoccer veldjes, 3 pannaveldjes, een tafeltennistafel en een calisthenicstoestel dat deze zomer in de 8 Vilvoordse wijken een plaats krijgt. Extra speelplezier verzekerd!

Animatoren van Mish Mash staan op vaste namiddagen op onderstaande locaties met sport- en spelmateriaal en zetten activiteiten op. Zij worden hierin bijgestaan door de Circ’vlo, een rondrijdende bakfiets van circusschool Circolito, die gratis initiaties circus zal aanbieden.

Week 5/7 12/7 19/7 26/7 2/8 9/8 16/8 23/8
Ma Onder de brug Onder de brug Broek Broek Houtem Houtem Houtem Houtem
Di Peutie Peutie Peutie Peutie Koningslo Koningslo Koningslo Koningslo
Wo Houtem Houtem Houtem Houtem Tyndale Tyndale Tyndale Tyndale
Do Faubourg Faubourg Faubourg Faubourg Far-West Far-West Far-West Far-West
Vr Far-West Far-West Far-West Far-West Kassei Kassei Kassei Kassei

Het Vilvoorde urban park is het toppunt van deze buurtsportzomer. De volledige maand augustus wordt Gebouw 21 omgedoopt tot de hot-spot van de urban sports met boulder, parcour, skate, step, pumptrack en nog veel meer. Dit attractiepark zal 7 dagen op 7 van 15 tot 20 uur gratis toegankelijk zijn voor alle Vilvoordse jongeren.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur Moad El Boudaati: “De zomer is nog maar net begonnen en we hebben al een goedgevuld programma waarmee we naar de wijken kunnen trekken. Deze legislatuur was het onze ambitie om de wijken te versterken en dat doen we nu ook. Naast een mobiel sportaanbod voorzien onze jeugdwerkers in de wijken op guerrilla wijze sport en spel. Spanning en ambiance voorzien!

Op het kruispunt van jeugdwerk en mentaal welzijn

Ook jongerenwerkers van het Jongeren Aanbod van het CAW (JAC) zullen zich regelmatig bij de jeugdwerkers voegen in de verschillende wijken. Stad Vilvoorde stelt hiervoor een mobiele gespreksunit ter beschikking die eveneens van wijk tot wijk zal trekken. In deze unit kunnen jongeren terecht met eender welke vraag, is er de mogelijkheid om in dialoog te treden met een JAC-welzijnswerker en kan men informatie raadplegen over het reguliere vrijetijds- en hulpverleningsaanbod. Daarnaast zullen de aanwezige welzijnswerkers van het JAC actief in verbinding treden met jeugd in de publieke ruimte en een luisterend oor bieden waar nodig. Op die manier wil stad Vilvoorde het mentaal welzijn van jongeren verhogen en welzijn een duidelijke plek geven in het mobiel buurtsportaanbod.

Deze samenwerking tussen jeugdwerkers en JAC-jongerenwerkers is een voortraject van het toekomstige OverKop-huis in Vilvoorde. Het geplande OverKop-huis zal een fysieke ontmoetingsplek op de Asiat-site zijn waar jeugdwerkers een vrijetijdsaanbod creëren. Jeugdhulpverleners zullen er gelijktijdig aanwezig zijn om het welbevinden van kinderen en jongeren te versterken. Dit doen ze onder andere door een luisterend oor te bieden, gericht door te verwijzen, eerstelijns psychologische hulp te verzorgen en psycho-educatieve vormingen aan te bieden. We hopen dat jongeren via de mobiele zomerwerking vertrouwd raken met het OverKop-gebeuren en makkelijker een weg tot ondersteuning vinden.

De coronacrisis liet haar sporen na op het welzijn van jongeren. We willen het hulpverleningsaanbod dichter bij onze Vilvoordse jeugd brengen door jeugdwerkers en welzijnswerkers samen de straat op te laten gaan. Het OverKop-huis bouwen we ondertussen verder uit, zodat we op termijn ook over een fysieke plek beschikken waar jeugdwerk en welzijnswerk kruisen”, stelt schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti.

Tienerkampen

Daarnaast blijft Mish Mash ook op 2 vaste locaties (stedelijke school voor buitengewoon onderwijs De VeSt en Gebouw 21 op Asiat) inzetten op laagdrempelige vakantiekampen voor tieners van 12 tot 15 jaar. Gedurende 6 weken (begin juli tot half augustus) opent Mish Mash haar deuren voor een gevarieerd aanbod aan begeleide workshops, activiteiten en daguitstappen aan zeer democratische prijzen. Voor de meeste weken zijn er nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan via www.vilvoorde.be.