Olympisch atleet Noor Vidts verrast Vilvoordse kinderen met workshop op zomerschool

Gepubliceerd op dinsdag 17 augustus 2021 15.30 u.
Na het succes van de vorige editie organiseert stad Vilvoorde samen met de Vilvoordse scholen een nieuwe editie van de zomerscholen. Van 9 tot 20 augustus krijgen 150 leerlingen van het 1e en 2e leerjaar een leertraject op maat gekoppeld aan sport, spel en cultuur.

GO! basisschool Klim-Op en stedelijke basisschool Kinderkoppen zijn omgetoverd tot zomerscholen.

Een halve dag werken leerkrachten en logopedisten rond wiskunde en Nederlands. In het tweede deel van de dag zorgen animatoren en (sport)verenigingen zoals; Chiro Far-West, Circolito, Ines Mier Dancers, The Hedge en Vilvoorde City voor spelplezier. Ook de Koninklijke Vilvoorde Atletiek Club (VAC) verzorgt samen met stadsambassadeur en Olympisch atlete, Noor Vidts een initiatie rond atletiek: “Als stadsambassadrice wil ik de Vilvoordenaren meer aan het sporten krijgen. Het lijkt me dan ook een mooie opportuniteit om deze kinderen te laten proeven van de sport die ikzelf dagelijks beoefen.”

Stad Vilvoorde probeert met de zomerscholen het leerverlies tegen te gaan. Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn, Jo De Ro: “De zomerscholen zijn absoluut een meerwaarde voor kinderen die op vlak van wiskunde en Nederlands wat extra ondersteuning kunnen gebruiken zodat ze beter voorbereid zijn om het nieuwe schooljaar goed aan te vangen. De steun die we als stad krijgen vanuit de Vlaamse regering om dit mogelijk te maken, is dan ook zeer welkom in een stad zoals Vilvoorde. Ik hoop dat dit initiatief na deze tweede editie de komende jaren uitgroeit tot een vaste waarde in onze stad.”

Veel kinderen hebben een andere thuistaal en horen thuis geen Nederlands, waardoor we een grote achterstand merken in september. Dankzij de zomerschool is deze kloof minder groot,” vult leerkracht Annick Lemaire van De Groene Planeet aan. “De zomerschool is zowel voor de leerkrachten als voor de kinderen een leuke ervaring. De kinderen zien de zomerschool niet als een verplichting of school, maar als een uitstap waar ze veel Nederlands leren en spelletjes spelen.”

Naast leerkrachten zijn er ook logopedisten aanwezig. Zij werken aan de hand van spelletjes rond woordenschat, zinsbouw, voorzetsels,… Logopedisten Kaat Lippens en Fien Vertongen: "Kinderen stellen ons soms de vraag wanneer we beginnen met de oefeningen, maar wat ze niet weten is dat ze spelenderwijs indirect al een hele hoop nieuwe dingen hebben geleerd. Op een speelse manier taal ontdekken is een grote meerwaarde. Zeker wanneer kinderen een lange periode geen Nederlands horen of spreken.”

De kinderen komen met veel plezier naar de zomerschool: “We zingen, dansen en spelen met andere kinderen.” Noor (7) vult aan: “zoals voetballen, springtouwen en circus spelen. De juf en de andere kindjes zijn erg lief. We hebben geleerd over dieren en vakantie.” Adam (7): “Maar ook over de winkels in de winkelstraat; de apotheek, de groentewinkel, de muziekwinkel,...”