Slotmoment Fietsvrienden

Gepubliceerd op donderdag 26 augustus 2021 10.30 u.
Donderdag 26 augustus eindigt de eerste editie van het project Fietsvrienden. Sinds 1 juni fietste 7 duo’s, telkens een anderstalige en Nederlandstalige Vilvoordenaar, door de Vilvoordse straten.

Met dit project creëerde stad Vilvoorde op een laagdrempelige manier oefenkansen Nederlands voor anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

Aan de hand van fiches maakten de duo’s 10 fietstochten met verschillende bestemmingen in Vilvoorde: een bezoek aan de bibliotheek, een opdracht bij VDAB en CAW, een tochtje naar park Drie Fonteinen, …. Op de fiches stonden suggesties voor vragen en opdrachten om de gesprekken op gang te brengen. “Doordat de deelnemers relevante plaatsen in Vilvoorde bezochten, worden deze plaatsen veel toegankelijker,” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant.

Vrijwilliger Stien Coulomnier: “Dorinela leert graag nieuwe woorden en vraagt steeds in welke context het woord wordt gebruikt. De afgelopen 12 weken zijn heel goed verlopen. Ik heb er een vriend bij en we blijven elkaar na het project zeker nog zien!” Ook Dorinela Dukaj was tevreden met haar fietsbuddy: “Stien is een erg leuke persoon. We hebben bijna wekelijks afgesproken. Ze heeft mij verschillende plaatsen in Vilvoorde getoond en ik heb nieuwe woorden geleerd.”

Stad Vilvoorde startte het project Fietsvrienden in samenwerking met provincie Vlaams-Brabant, Mobiel 21 en Samenlevingsopbouw RISO. In het najaar komt er een nieuwe editie.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “Het project zorgt ervoor dat de deelnemers straks vlotter de weg vinden naar werk, hobby’s en meer sociaal contact. Zij verwerven kennis en woordenschat met betrekking tot het dagelijks leven, vrije tijd en verkeer. Ze leren de omgeving waarin ze wonen beter kennen en bezoeken verschillende nuttige plaatsen in de buurt.”

Ook schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati is positief: “Het project Fietsvrienden is aansluitend op de reguliere fietslessen voor volwassenen die stad Vilvoorde aanbiedt. Door het project Fietsvrienden kunnen anderstalige deelnemers na de fietslessen hun fietsvaardigheden blijven ontwikkelen én ook nog eens Nederlands oefenen.”

Vind je het leuk om te fietsen en help je graag iemand met het oefenen van zijn of haar Nederlands? Word dan ook fietsvriend en stuur een e-mail naar: info@vilvoorde.be of bel naar 02 255 45 11.