30e editie Open Monumentendag op 12 september

Gepubliceerd op vrijdag 3 september 2021 12.30 u.
Op zondag 12 september is het opnieuw Open Monumentendag in Vlaanderen. In Vilvoorde is het evenement ondertussen al aan de 30e editie toe en is het dé vaste afspraak om waardevolle gebouwen en monumenten te (her)ontdekken.

Dit jaar kunnen erfgoedliefhebbers in het centrum heel uitzonderlijk één van onze oudste en meest iconische monumenten bezoeken: de Kijk-Uit (Lange Molensstraat 60). Altijd al benieuwd hoe Vilvoorde er uitziet vanuit het torentje van de Kijk-Uit? Reserveer dan snel een plaatsje voor een rondleiding, online via www.openmonumentendag.be of via tel.: 0499 51 86 09. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.

Ook in Houtem kan je een echte onbekende erfgoedparel bewonderen: het waardevolle 18de-eeuwse orgel van Guillaume Davidts in de Sint-Antoniuskerk. Tussen 13 en 18 uur speelt de Vilvoordse Orgelkring muziek en geeft ze meer uitleg over de werking van het orgel. Een bezoek aan het orgel en de kerk is ook te combineren met een historische wandeling door Houtem.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur Moad El Boudaati: “Open Monumentendag is een dag waarmee we jaarlijks onze rijke geschiedenis in de verf zetten. Dit jaar staan er met de Kijk-Uit en het 18de-eeuwse orgel opnieuw twee parels in de kijker die je zeker moet ontdekken.”

Ook in het kader van Open Monumentendag dit jaar: de Zomerse Avondwandeling op 9 september. Ontdek het park Drie Fonteinen en bezoek een aantal erfgoedrelicten, die soms wel erg goed verborgen zijn… Deze wandeling vertrekt om 19 uur aan Bar Jeanne, in de voormalige pachthoeve.

Meer weten over Open Monumentendag? Je vindt alle informatie op www.openmonumentendag.be of www.uitinvilvoorde.be.