Autovrije Zondag XL

Gepubliceerd op woensdag 8 september 2021 10 u.
Zondag 19 september viert stad Vilvoorde de 20e verjaardag van de Autovrije Zondag met een XL-editie! Op deze hoogdag van de mobiliteit genieten straten tussen 10 en 18 uur van een dagje autorust en krijgen fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen vrij spel.

“Dit jaar vieren we de 20ste editie van onze autovrije zondag. Daarom doopten we deze editie tot een XL-editie. Ook dit jaar kiezen we ervoor om de activiteiten te verspreiden over ons grondgebied, zodat er gefietst of gewandeld kan worden tussen de verschillende locaties. Voor zij die liever vervoerd worden is er paard en kar voorzien om tussen de locaties heen te cruisen! Er is zelfs een mini jaarmarkt voorzien met dieren. Hou de datum dus zeker vrij in de agenda en kom onze activiteiten ontdekken.” aldus een heel enthousiaste schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Op de Rooseveltlaan (Franklin) krioelt het van de bedrijvigheid. Je kan er terecht voor muziek, info over mobiliteit en duurzaamheid of een hapje en een drankje. Bekijk er het gevarieerde aanbod van de academies en bibliotheek of ontdek onze toeristische wandelingen en fietstochten. Je kan er je fiets laten labelen, hem helemaal in orde laten zetten of een elektrische fiets huren. Op zoek naar een nieuwe fiets? Neem een kijkje tussen de kwalitatieve en betaalbare tweedehandsfietsen op de fietsenmarkt.

Schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker vult aan: “Ook voor deze feesteditie van de autovrije zondag blijft het accent liggen op autoRUST en op zachte mobiliteit, want daar hebben we allemaal nood aan in deze drukke stad in de Rand. Kom zeker eens langs op de Roosevelt met al je mobiliteitsvragen. Laat en passant je fiets herstellen of probeer een nieuwe uit, er zal een mooie selectie staan.”

De handelaars van de Leuvensestraat openen hun deuren die dag en ook heel wat verenigingen stellen er zichzelf en hun werking voor. Verpoos op een terrasje op de Grote Markt en geniet van heel wat gratis cultuurplezier. We brengen een stukje Jaarmarkt naar park Hazeweide in Faubourg met een tentoonstelling van een aantal Belgische trekpaarden, rundvee en shetlanders. Zie een hoefsmid aan het werk of knuffel een alpaca.

Kinderen en jongeren kunnen zich uitleven in het Duchéhof (Maurits) met een divers aanbod van spelmateriaal en workshops. Je vindt er ook meer info over de stedelijke jeugdactiviteiten, speelpleinen en sportkampen. Of trek naar de sportveldjes onder de Europabrug voor heel wat urban sports. De Asiat-site wordt een waar skateparadijs met verschillende initiaties, workshops en een heuse skatedemonstratie.

Nieuw dit jaar zijn de activiteiten van Huis van de Mens en (W)arm-kracht in de Geldersstraat (Frans) in het kader van het ecologisch festival Natuurlijk Vilvoorde. Maak kennis met hun ecologische stadsmoestuin of ontspan in de (overdekte) zomerbar.

Het volledige programma is terug te vinden op www.vilvoorde.be/autovrijezondag.