Stad Vilvoorde start met gratis burenbemiddeling

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2021 14 u.
Heb je ergernissen of problemen met je buren en is het moeilijk om er met hen over te praten? Dan kan je vanaf nu via stad Vilvoorde gratis burenbemiddeling aanvragen.

Vrijwillige burenbemiddelaars helpen je om problemen met jouw buur bespreekbaar te maken en om samen naar een oplossing te zoeken. Zo helpen ze buren met elkaar praten over andere gewoonten, ergernissen of vervelende situaties zoals lawaai, geurhinder, dieren, overhangende takken, vuilnis of roddels.

De vrijwillige burenbemiddelaars nemen een neutrale positie in en zetten buren aan tot het vinden van een gemeenschappelijke oplossing. Na een gesprek met beide buren, waar naar ieders kant van het verhaal geluisterd wordt, tracht men tot een gezamenlijk gesprek te komen op een neutrale locatie, onder begeleiding van twee bemiddelaars. De burenbemiddeling is gratis, vertrouwelijk en vrijwillig. Burenbemiddeling treedt niet op in de plaats van politie of het vredegerecht.

“Met dit laagdrempelige project willen we bijdragen aan een warme en aangename leefomgeving in Vilvoorde. Door te focussen op het herstel van de communicatie en van daaruit verder te zoeken naar een oplossing, voorkom je dat situaties uit de hand lopen. Je versterkt daarmee de sociale cohesie in een buurt en een goede relatie met je buren is altijd mooi meegenomen. Dit project wordt mede-ondersteund door de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Burenconflicten via rechtbanken proberen op te lossen is niet alleen een kwestie van lange adem maar kost bovendien handenvol geld waarbij er zelden een bevredigende oplossing komt.” legt burgemeester Hans Bonte uit.

Wil je meer info over burenbemiddeling of wil je beroep doen op de bemiddelaars? Surf naar www.vilvoorde.be/burenbemiddeling of contacteer hen telefonisch via 02 255 79 92 of via e-mail naar burenbemiddeling@vilvoorde.be.