Veerkrachtig Vilvoorde en Machelen: geestelijke gezondheid in de schijnwerpers van 1 tot 10 oktober

Gepubliceerd op donderdag 30 september 2021 13.30 u.
Elk jaar staat van 1 tot 10 oktober het thema geestelijke gezondheid in de kijker. Over heel Vlaanderen worden gedurende tien dagen allerlei acties op poten gezet om het taboe rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken en om preventief het welbevinden te bevorderen.

Onder de slogan ‘Samen Veerkrachtig’ wordt iedereen, van lokale besturen tot individuele burgers, opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken. Stad Vilvoorde en gemeente Machelen dragen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid een warm hart toe en ondernemen samen actie.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “Het is geen evidentie om hulp te zoeken en te vinden wanneer het psychisch niet goed gaat. Het taboe dat mentaal welzijn omhult is nog steeds groot. Mentaal welzijn mogen we echter niet onbesproken laten. Met de campagne te ondersteunen hopen we dat meer en meer mensen de kracht vinden om – als een veer - tegenslagen te dragen en terug recht te buigen als het psychisch niet goed gaat.”

Op pad: wandelen zonder haast

Tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid organiseren we vier geleide wandelingen waarbij we niet enkel samen op pad gaan, maar ook op gepaste tijdstippen stilstaan bij het thema geestelijke gezondheid.

Op zaterdag 2 en 9 oktober staat een toegankelijke wandeling van 1,5 kilometer in het centrum van Vilvoorde op het programma. Vertrek om 13 uur onder de luifel op de Grote Markt. Zondag 3 en 10 oktober start er om 13 uur aan het Melkhuisje in het Hanssenspark een geleide wandeling van 8 kilometer. Wie liever alleen op pad gaat kan op de vier data tussen 13 en 17 uur met een wandelkaart op ontdekking gaan. Deelname is pas mogelijk na inschrijving.

Benefietconcert ten voordele van OverKop

Het kan helend zijn om muziek te maken of om naar muziek te luisteren. Il Sogno is een achtkoppige muziekband van De Lovie vzw. Deze vzw ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap. De band brengt populaire nummers, folksongs en eigen composities. Op 9 oktober tovert Il Sogno de zaal van De Kruitfabriek tot leven. De deuren openen om 18 uur, het concert vangt aan om 19.30 uur. Een inkom- of sponsorkaart van 10 euro, 5 euro voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, kan gekocht worden via www.ticketgang.com of bij het Sociaal Huis.

De opbrengst is ten voordele van de plaatselijke OverKop-werking. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de uitbouw van een OverKop-huis op de Asiat-site. Jongeren tot 25 jaar kunnen er terecht om allerlei leuke activiteiten te beleven. Maar ook om een luisterend oor te vinden en beroep te doen op professionele therapeutische hulp.

Inschrijven voor de wandelingen of tickets kopen voor het benefietconcert kan via het Sociaal Huis, Kursaalstraat 40, tel.: 02 257 98 11 of sociaal.huis@vilvoorde.be.

Spreuken in het straatbeeld

Van 1 tot 10 oktober fleuren we de straten van Vilvoorde en Machelen op met vrolijke woordspelingen, deugddoende boodschappen en inspirerende quotes. Daar hebben we alle inwoners voor nodig! We zoeken vrijwilligers om actief mee spreuken te verspreiden in het straatbeeld. Meld je bij het Sociaal Huis als je hier wil aan meewerken. Daarnaast nodigen we iedereen uit om een glimlach op het gezicht van voorbijgangers te toveren door een spreuk te schrijven op de eigen ruiten.

Ontmoet elkaar op een Babbelbank

Een praatje slaan kan deugd doen. Net zoals een plek om erbij te gaan zitten. Samen met Eerstelijnszone BraViO sporen we inwoners aan om een Babbelbank te voorzien op de oprit of aan de gevel van zijn/haar woning. Dit is eenvoudigweg een bankje of stoel waar voorbijgangers halt kunnen houden om even op adem te komen en een praatje te slaan. Inwoners kunnen een bordje ‘Babbelbank’ aanvragen bij het Sociaal Huis om aan de bank of stoel te bevestigen.