Archeologiedagen: op zoek naar de verdwenen stadswallen

Gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2021 11 u.
Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober doet stad Vilvoorde voor de eerste keer mee met de Archeologiedagen. Door op zoek te gaan naar de verdwenen stadswallen, willen we laten zien dat ook de Vilvoordse bodem vol verhalen zit.

Kom het boeiende verhaal van de verdwenen wallen en poorten ontdekken tijdens een geleide wandeling door de stad.

Vilvoorde was ooit omringd door stadswallen. In 1357 krijgt de jonge stad Vilvoorde van hertogin Johanna van Brabant de toestemming om stadswallen te bouwen. Hoewel er vandaag niets meer van te zien is, hebben deze versterkingen wel hun stempel gedrukt op het uitzicht en het stratenpatroon van de stad. De heraanleg van de Rooseveltlaan (Franklin) bood archeologen de kans om te zoeken naar tastbare sporen van deze oude stadswallen.

Tijdens de Archeologiedagen op 9 en 10 oktober, telkens van 14 tot 16 uur, kan je het boeiende verhaal van de verdwenen wallen en poorten ontdekken via een geleide wandeling door de Vilvoordse stadsgidsen. De rondleiding is gratis en zonder inschrijving. Bij het startpunt aan de Rooseveltlaan (Franklin) ter hoogte van de Mechelsestraat krijg je uitleg bij de recente archeologische opgravingen.

‘De recente archeologische opgravingen tijdens de heraanleg van de Rooseveltlaan (Franklin) tonen aan dat ook in Vilvoorde heel wat onbekende verhalen onder de grond zitten. We willen die verdoken geschiedenis dan ook graag belichten door deel te nemen aan de Archeologiedagen. Ik ben zelf zeer benieuwd naar wat we dit weekend allemaal te zien zullen krijgen en kijk er reikhalzend naar uit!, aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur; Moad El Boudaati.

Vilvoorde heeft trouwens ook een wandeling ontwikkeld die de stadswallen belicht. Op de website van stad Vilvoorde kan je de route vinden. Je kan de wandeling ook boeken met een gids die je meer details en bijzondere anekdotes kan vertellen.

Meer weten over de Archeologiedagen in Vilvoorde? Dat kan via www.archeologiedagen.be of via www.vilvoorde.be/archeologiedagen.