Start Boekenstoet: voorlezen in de huiskamer van Vilvoordse gezinnen

Gepubliceerd op dinsdag 12 oktober 2021 15 u.
Na het succes van de eerste twee edities, startte op zaterdag 9 oktober opnieuw het project Boekenstoet. Een project dat georganiseerd wordt door stad Vilvoorde in samenwerking met provincie Vlaams-Brabant en de basisscholen in Vilvoorde.

Boekenstoet is een voorleesproject waarbij vrijwilligers gaan voorlezen bij anderstalige en/of sociaal kwetsbare kinderen van 4 tot 9 jaar waar thuis weinig of geen (voor)leestraditie bestaat. Door thuis te gaan voorlezen wil Boekenstoet kinderen in hun vertrouwde omgeving laten genieten van verhalen en (prenten)boeken.

Gedurende 5-6 maanden gaan 26 vrijwilligers tien keer een uurtje voorlezen bij 26 gezinnen in Vilvoorde. Zij maken ook eenmaal een uitstap met het gezin naar Bibliotheek Vilvoorde en een lokale activiteit. Alle vrijwilligers krijgen daarbij een gratis lidmaatschap van Bibliotheek Vilvoorde, zodat zij boeken, strips of spelletjes kunnen gebruiken tijdens het voorleesuurtje.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “We proberen met het project Boekenstoet in te zetten op drie domeinen; taalstimulering, leesbevordering en integratie. De vrijwilligers brengen de kinderen spelenderwijs in contact met verhalen in het Nederlands in de huiskamer. Voorlezen heeft namelijk een positieve invloed op de taalontwikkeling van jonge kinderen. We hopen dat de ouders naderhand de voorleesfakkel overnemen en de kinderen zelfstandig de weg naar boeken vinden. De vrijwilliger legt ook een brug naar het lokale vrijetijdsaanbod door een bezoek aan de Bibliotheek en een lokale vrijetijdsactiviteit.”

Tijdens het startmoment op 9 oktober kregen de vrijwilligers een vorming over voorleestechnieken en werden ze in contact gebracht met gezinnen. Daarna volgde een rondleiding in Bibliotheek Vilvoorde. Het startmoment werd afgesloten met een startfeest waarbij de vrijwilligers verder konden kennismaken met de gezinnen.