Maatregelen met het oog op een gezond oud- en nieuwjaar

Gepubliceerd op woensdag 1 december 2021 9 u.
Op 26 november 2021 besliste het Overlegcomité tot het nemen van een nieuwe reeks maatregelen om de steeds sneller toenemende 4e coronagolf het hoofd te bieden. De Vilvoordse Crisiscel kwam op dinsdag 30 november samen om de geldende maatregelen te evalueren en benadrukt volgende maatregelen.
  • Publieke evenementen vanaf 50 personen binnen en vanaf 100 personen buiten, dienen een vergunning aan te vragen bij het stadsbestuur. Dit kan via het evenementenloket op de website: www.vilvoorde.be/evenementenloket. Zonder vergunning zijn initiatiefnemers in overtreding.
  • Op de wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt is het dragen van een mondmasker verplicht, zowel voor marktkramers als -bezoekers.
  • Het mondmasker dient steeds gedragen te worden op de verplichte plaatsen, maar ook in de openbare ruimte wanneer de afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden.
  • Het stadsbestuur annuleerde al de Spiegeltent. Ook de geplande kerstmarkten (in het centrum, Far-West, Houtem en Peutie) worden geannuleerd. Er wordt volop gewerkt aan een programma om ook 2021 op een alternatieve, maar warme manier af te sluiten. Houd hiervoor zeker de website en Facebook van de stad in de gaten.
  • Bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden die binnen georganiseerd worden, mag geen publiek aanwezig zijn. Spelers tot en met 17 jaar mogen vergezeld worden door 2 meerderjarige personen.
  • De horeca sluit om 23 uur en je mag maximaal met 6 personen aan een tafel zitten. Het mondmasker wordt gedragen totdat je aan de tafel zit.
  • Nachtwinkels sluiten tussen 23 uur en 5 uur. Ook afhaalmaaltijden zijn niet mogelijk tussen 23 uur en 5 uur.

De stadsdiensten volgen de verplichting tot telewerk, maar de dienstverlening naar de burger blijft steeds gegarandeerd. Wie een beroep wil doen op de stadsdiensten, kan dit nog steeds op afspraak via www.vilvoorde.be of kan telefonisch contact opnemen via tel.: 02 255 45 11. Wie de stadsdiensten bezoekt, draagt steeds een mondmasker.

Burgemeester Hans Bonte: “Onze regio kent een enorm snelle toename van het aantal coronabesmettingen. De cijfers stijgen sneller en ook al beschermen de vaccins heel wat mensen tegen een zwaar ziekteverloop, toch kreunt onze zorg. De zorginstellingen die al bijna 2 jaar constant paraat staan, kunnen de druk stilaan niet meer aan. Vandaag ervaren we grote moeilijkheden in de kinderopvang en het onderwijs om de dienstverlening op peil te houden. Wat alarmerender is, is het gegeven dat het coronavirus ook onze eerstelijns- (huisartsen) en tweedelijnszorg (AZ Jan Portaels) bedreigt. Het is dus essentieel dat we met zijn allen inzien dat we door het beperken van onze contacten, een enorm verschil kunnen maken in de strijd tegen de nieuwste golf. Ik roep iedereen dan ook op om zo min mogelijk in groep samen te komen, zeker binnen, en zo onze zorg te steunen én ons allen de kans te bieden op een veilige overgang van oud naar nieuw.”

De maatregelen van het Overlegcomité gelden tot 28 januari 2022. Midden december zal het Overlegcomité de maatregelen evalueren.