Help de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op woensdag 15 december 2021 15 u.
Op 17 januari wordt de heilige Antonius, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen honderden mensen uit verschillende verenigingen hieraan deel, met als belangrijk element de verkoop van varkenskoppen.

Ook in Houtem is de Sint-Antoniusviering al decennia een vaste waarde. Hoewel de vieringen er ook dit jaar wellicht wat anders zullen uitzien, kan je in heel wat Vlaamse dorpen rond 17 januari terecht om een (alternatieve) Sint-Antoniusviering mee te maken. Zelfs in deze moeilijke tijden hechten vele mensen belang aan deze viering en daarom willen we ze extra in de kijker zetten!

Op initiatief van enkele verenigingen willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Samen met zoveel mogelijk lokale vieringen. Het stadbestuur van Vilvoorde zet graag zijn schouders onder dit initiatief. “De erkenning als immaterieel erfgoed betekent niet enkel een belangrijke waardering van dit waardevol dorpsfeest, maar ook van de erfgoedgemeenschap die deze traditie koestert”, zegt Moad El Boudaati, schepen voor sport, jeugd en cultuur.

Hoe kan jij helpen? Het is belangrijk voor de erkenning om aan te tonen dat de Sint-Antoniusvieringen een breed gedragen fenomeen zijn. Daarom lanceren we een bevraging. Ben jij van ver of dichtbij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Of vind jij dat deze traditie niet mag verloren gaan? Vul dan de bevraging in. Je vindt het formulier online op https://forms.gle/k3JKuQznmQzrWMkJ9 of kan het opvragen bij de dienst Vrije Tijd, tel.: 02 25 45 11. Organiseer je zelf jaarlijks een viering? Bespreek dan zeker met het organiserend comité om een registratie in de feestendatabank van Histories te realiseren om zo het erkenningsdossier mee te vervolledigen!

Meer informatie?