Stad Vilvoorde reikt sportonderscheidingen uit

Gepubliceerd op vrijdag 24 december 2021 10.15 u.
Tijdens de avond van de sportonderscheidingen zet stad Vilvoorde sporters in de bloemetjes die het afgelopen jaar een uitzonderlijke prestatie leverde. Daarnaast worden ook de trofeeën voor het sportjuweel en de sportverdienste van het jaar uitgereikt.

Wat normaal een feestelijke avond is op het stadhuis werd het evenement dit jaar helaas in een coronajasje gestoken. De sportonderscheidingen, alle sporters aangesloten bij een Vilvoordse sportclub die het afgelopen jaar provinciaal, Vlaams of Belgisch kampioen werden, kregen een clubbezoek. De winnaars van het sportjuweel en de sportverdiensten sloten aan bij hun club of werden ontvangen op het stadhuis.

“De sportonderscheidingen die we jaarlijks uitreiken zijn een vaste waarde geworden in onze stad. Daarmee zetten we heel wat sporters uit verschillende clubs en sportdisciplines in de bloemetjes. Omdat Vilvoorde zoveel talenten heeft dikt de lijst van uit te delen onderscheidingen snel aan. Omdat we dit jaar deze mensen niet konden ontvangen op het stadhuis hebben we de rollen deze keer omgedraaid. We gingen langs bij de verschillende clubs om de uitreiking ter plaatse te doen omdat we fier zijn op alle talenten die hier in onze stad rondlopen.” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Genomineerden sportverdiensten: Mia Dobbeni en Dominque Bayens

De Vilvoordse sportraad selecteerde twee mensen voor hun grote verdiensten voor het Vilvoordse sportverenigingsleven.

Mia Dobbeni is al bijna 20 jaar de drijvende kracht binnen Tribe, een succesvolle club inzake triatlon. Ze was de trekker van tal van initiatieven waaronder de jeugdwerking, topsportjeugdwerking Accent Tribe en de Start2Tri  van Tribe. Als bestuurslid en organisator van de Triatlon van Vilvoorde heeft ze op die manier niet enkel Tribe maar ook Vilvoorde in de kijker gezet binnen de triatlonwereld. De club haalde in 2017 het Belgisch kampioenschap over de sprintafstand binnen. Daarnaast is Mia nog steeds actief als trainer waarbij één van haar atleten deelnam aan de Olympische Jeugdspelen in 2018.

Dominique Baeyens stopte eind juni als technisch directeur van de topsportschool Volley Vlaanderen. Hij was 9 jaar hoofd van de topsportschool en maakte er een referentie qua kweekvijver van talent met indrukwekkende cijfers. Van 2012 tot 2016 was hij bondscoach van het nationale volleybalteam Red Dragons, die hun trainingen en stages afwerken in het Vilvoordse Eurovolleycenter. Dominique Baeyens is dan officieel wel met pensioen, hij blijft actief bij het Eurovolleycenter als coach van de trainers. Hij stelt zijn 25 jaar ervaring als topcoach graag ter beschikking van de volgende generaties.

Na een moeilijke evaluatie kende de Vilvoordse sportraad de trofee van de sportverdienste 2021 toe aan Mia Dobbeni.

Genomineerden sportjuweel: Alison Van Uytvanck en Paulien Couckuyt

Alison Van Uytvanck is een tennisspeelster uit Vilvoorde en behaalde afgelopen zomer de achtste finale op de Olympische Spelen in Tokio. Daarnaast won ze voor de 6e keer in haar carrière een WTA-toernooi en bivakkeert ze al jaren tussen plaats 50 en 100 op de wereldranglijst in een mondiale sport als tennis.

Paulien Couckuyt is een 24-jarige atleet gespecialiseerd in de sprint en hordenlopen, specifiek de 400 meter horden. In 2019 werd ze Europees kampioen bij de U23 en kreeg ze de Gouden Spike voor beste vrouwelijke belofte van de Vlaamse Atletiekliga voor het seizoen 2018-2019. Ze bereidde zich jaren voor op de Olympische Spelen van Tokio. Dit deed ze samen met haar trainer Rudi Diels, zelf al jaren verbonden aan de Vilvoordse Atletiek Club. Op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen verbeterde zij het nationale record door 54,47” te laten optekenen.

De leden van de Vilvoordse sportraad brachten hun stem uit waarbij Pauline Couckuyt als winnaar uit de bus kwam.