Stad Vilvoorde haalt Vlaamse subsidie binnen om Centrum verder te verbeteren

Gepubliceerd op donderdag 6 januari 2022 11 u.
Stad Vilvoorde is de snelst groeiende, meest diverse en jongste stad in Vlaanderen. Die dynamiek laat zich het sterkst voelen in het centrum van de stad. Dit leidt tot uitdagingen, maar ook tot kansen. Die kansen wil de stad maximaal aanboren.

En dat doet ze niet alleen: binnen het kader van de ‘wijkverbeteringscontracten’ kent Vlaanderen 800 000 euro subsidie toe. Met dat geld worden eigenaars van private woningen in het Centrum nog sterker begeleid bij uitvoering van hun plannen. Gevelverfraaiing blijft daarbij een belangrijk thema, maar er wordt ook zwaar ingezet op de energiezuinigheid en veiligheid van woningen. Schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis: “Door deze bijkomende middelen kunnen we in het centrum eigenaars maximaal ondersteunen. Dat is een mooie aanvulling op de renovatiebegeleiding die we ook elders in de stad aanbieden”.

Ook de beschikbare winkelpanden in het centrum worden maximaal aangesproken, door de bestaande starterswerking op te schalen. Zo zal de stad beginnende ondernemers fysieke ruimte aanbieden, waar ze tijdelijk kunnen proeven van ondernemerschap. De kansen van deze startende Vilvoordse ondernemers worden nog versterkt door een begeleiding via het Vilvoordse startersloket, dat via deze Vlaamse ondersteuning kan doorgroeien. Sinds de oprichting van het startersloket in december 2020 werden 145 starters inhoudelijk verder geholpen, 25 leegstaande panden werden tijdelijk of permanent ingevuld. Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois beklemtoont: “Dit is een concrete en belangrijke stap richting activering van alle Vilvoordse talenten. We werken daarbij samen met het Vilvoordse middenveld, en bouwen voort op een werking die zichzelf al meer dan bewezen heeft. Leegstand maakt zo plaats voor een zichzelf vernieuwend Vilvoorde”.