Een proper Vilvoorde: samen maken we er werk van!

Gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2022 10 u.
Dit jaar organiseren we de lentepoets op zaterdag 2 april van 10 tot 12 uur.

Die dag proberen we met zo veel mogelijk bewoners zo veel mogelijk afval (zwerfvuil en sluikstorten) op te ruimen.

Deelnemers krijgen een gratis bloembak cadeau. Je kan zowel individueel inschrijven als met een groep. In de meeste wijken is er al een groep actief. Wil je graag aansluiten bij een bestaande groep, laat het ons zeker weten.

Schepen voor openbare werken en burgerzaken Katrien Vaes: “We zijn blij dat de lentepoets na 2 jaar ‘coronapauze’ opnieuw kan doorgaan en dat we ondertussen al aan de 15e editie toe zijn. De lentepoets heeft niet enkel tot doel een stukje openbaar domein properder te maken, maar heeft ook een buurtversterkende functie. Niets is immers leuker dan na de inspanning samen met je buren, vrienden, vereniging,… nog even iets te drinken en wat na te praten. Misschien leer je zo zelfs buren (beter) kennen.” 

Inschrijven voor de editie van 2022 kan tot en met maandag 14 maart.

Vilvoprikker worden

In 2006 startte stad Vilvoorde met het project ‘straatvrijwilligers’. Straatvrijwilligers zijn bewoners die mee een stukje van het openbaar domein helpen proper houden. Ze bepalen zelf hoe vaak en waar ze dit willen doen (een straat, enkele straten, een pleintje). De stad stelt het nodige materiaal ter beschikking (een prikstok, roze vuilniszakken, handschoenen…) en regelt het ophalen van de ingezamelde roze vuilniszakken. Uiteraard ben je als vrijwilliger ook verzekerd bij de stad.

In 2006 engageerden zich een 30-tal bewoners om straatvrijwilliger te worden. In 2020 kozen de straatvrijwilligers zelf voor een nieuwe naam: de ‘Vilvoprikkers’. Intussen zijn er meer dan 240 Vilvoprikkers actief in de stad!

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois lanceert een warme oproep: “We zijn als stad bijzonder fier op onze vele vrijwilligers. De Vilvoprikkers leveren het hele jaar door fantastisch werk en zorgen er, samen met onze eigen diensten, voor dat onze straten er zoveel als mogelijk netjes en proper bij liggen. Tijdens de lentepoets kunnen ook mensen die eens willen proeven van vrijwilligerswerk makkelijk mee aan de slag gaan om hun eigen straat of wijk onder handen te nemen. Zeker mee doen en wie weet krijg je de smaak wel te pakken en mogen we je binnenkort verwelkomen in de snelgroeiende familie van Vilvoprikkers!” 

Meer info?

Wil je graag deelnemen aan de lentepoets? Heb je interesse om Vilvoprikker te worden? Neem dan contact op met de stad via tel.: 0499 518 623 of preventie@vilvoorde.be.