Vilvoordse hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2022 17.30 u.
Stadbestuur roept vrijwilligers op zich te melden.

De oorlog in Oekraïne woedt al meer dan 3 weken. Miljoenen Oekraïners zagen zich gedwongen hun leven achter te laten op zoek naar veiligheid. Families en gezinnen werden ontwricht. Net als andere Europese landen opent ook België de deuren om deze mensen op te vangen. De solidariteit is groot.

Ook in Vilvoorde ondernemen heel wat mensen actie. Heel wat initiatieven werden opgestart. Meer dan 60 Vilvoordenaars stelden hun woonst al ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen via de campagne #plekvrij. De Oekraïense gemeenschap in Vilvoorde biedt momenteel een veilige haven voor familie en vrienden die het geweld ontvlucht zijn. Het stadsbestuur probeert samen met hen de noden te detecteren en te ondersteunen waar mogelijk.

Stad Vilvoorde zit momenteel in de laatste rechte lijn in het screenen van leegstaande gebouwen die ingeschakeld kunnen worden voor de collectieve opvang van Oekraïners die in België geen familie of vrienden hebben.

Een veilige plek hebben om een bepaalde vorm van rust terug te vinden, is essentieel. Maar deze mensen belanden in een land, een stad waarvan ze de gewoonten en taal niet kennen. Velen van hen hebben geweld gezien of zelfs ondervonden. Zij hebben ook vooral nood aan menselijkheid”, aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti.

De stad roept dan ook iedereen die wil helpen op zich te melden als vrijwilliger. Burgemeester Hans Bonte: “Mensen wegwijs maken in onze stad, hen begeleiden in het openbaar vervoer, huiswerkbegeleiding van kinderen, vertalen,… Er zijn heel wat zaken waar je kan bij helpen. Vilvoordenaars tonen bij elke crisis dat ze klaar staan voor diegenen die het nodig hebben. Ook nu is dat opnieuw duidelijk. Dat is hartverwarmend.” Wil jij graag je steentje bijdragen? Laat ons dat dan weten via www.vilvoorde.be/oekraine-vrijwilligerswerk. We nemen snel contact met je op.

De stad start zelf geen bijkomend circuit voor materiële hulp op. Wil je graag kleding of ander materiaal schenken, dan kan je dit doen bij de Kringwinkel (vzw Televil). De stad heeft een samenwerking opgestart met hen rond materiaal voor de Oekraïense vluchtelingen. Je vindt alle informatie op www.vilvoorde.be/goederen-doneren. Financiële bijdragen kan je storten via het consortium 12-12.

Alle informatie voor Vilvoorde kan je steeds terugvinden op www.vilvoorde.be/oekraine. Voor algemene informatie kan je steeds terecht op de federale site https://info-ukraine.be/.