Nieuwe basisschool en sporthal in Houtem

Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2022 14.30 u.
Op vrijdag 25 maart werd het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe sporthal en basisschool in Houtem. In aanwezigheid van het stadsbestuur werd de luchthal voor een laatste keer afgelaten en begon de sloop van de lespaviljoentjes van stedelijke basisschool De Groene Planeet.

Om de hinder voor gebruikers en buurtbewoners te beperken zullen beide projecten gelijktijdig gerealiseerd worden. De nieuwe sporthal zal naast een ruim uitgeruste sportzaal beschikken over 4 kleedruimtes voor groepen. De leerlingen van stedelijke basisschool De Groene Planeet en De Biekorf krijgen een rechtstreekse ingang tot de sporthal. Andere bezoekers komen langs de nieuw aan te leggen parking.

Het nieuwe schoolgebouw komt op de locatie van de huidige sportballon en zal kleuter- en lagere school verbinden via een polyvalente eetzaal en overdekte speelplaats. De buitenruimte zal uit 4 speelzones bestaan: de speelplaats van de lagere school, de speelplaats van de kleuterschool, de overdekte speelplaats en een speelweide. In de speelweide zal ook een buitenklas met zittreden te vinden zijn, net als speeltoestellen, een speelbos en een klim- en klauterparcours.

De stad trekt in totaal 8 400 000 euro uit voor de nieuwe school en sporthal.

Door de verhuis van de klassen naar tijdelijke containers blijft de school tijdens de werken operationeel. De nieuwe school en sporthal openen, onder voorbehoud, de deuren bij de start van het schooljaar 2023-2024.

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Eindelijk beginnen de werken aan de stedelijke basisschool De Groene Planeet. Bijna acht jaar geleden hebben we de eerste stappen gezet om de tot op de draad versleten gebouwen te vernieuwen. De kinderen die in de Groene Planeet een tweede thuis vinden én de personeelsleden van de school verdienen een nieuwe school op maat van de kinderen. De vertraging heeft wel één voordeel met zich meegebracht. Het heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om ook de sportinfrastructuur aan te pakken zodat de leerlingen van de Groene Planeet én de Biekorf, de buurschool, in veel betere omstandigheden kunnen turnen. Tijdens de bouw gaat het voor leerlingen, leerkrachten, ouders en de buurt wat aanpassen worden, maar binnen anderhalf jaar gaat iedereen er dan ook op vooruit.”

Met veel trots mogen we de mensen van Houtem meedelen dat er eindelijk een nieuwe sporthal gebouwd zal worden die zal voldoen aan alle hedendaagse eisen. De ballon in Houtem heeft voor mij persoonlijk een speciale betekenis. In de jaren ’90 ben ik er mijn basketcarrière begonnen, bij Bloks Houtem. De droom van alle jonge spelertjes toen was om ooit in een echte sporthal te kunnen spelen, zoals we die vaak bezochten op verplaatsing. Met deze investering hopen we dromen van de Houtemse jongeren te doen uitkomen, door een sporthal te bouwen in baksteen. Door een energievretende ballon te vervangen door een energiezuinig gebouw helpen we eveneens onze ambitieuze klimaatdoelstelling te realiseren. Er zal zowel ruimte zijn om te basketten, zaalvoetballen, volleyballen en nog vele andere mogelijkheden. Met deze realisatie zetten we weer een stap vooruit in het sport- en klimaatbeleid van onze stad!” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.