Vilvoordse gemeenteraad veroordeelt unaniem Russische invasie in Oekraïne en pleit eensgezind voor bijstand en steun aan de vluchtelingen

Gepubliceerd op donderdag 31 maart 2022 16 u.
Op de gemeenteraad van 28 maart 2022 stemde alle fracties unaniem een gezamenlijke motie ter veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne en voor solidariteit met Oekraïne.

Zowel de meerderheidspartijen als de Vilvoordse oppositie riepen op om maximale inspanningen te doen voor de opvang en de ondersteuning van vluchtelingen uit het oorlogsgebied.

“Het doet mij heel veel plezier dat de partijpolitiek in Vilvoorde naar de achtergrond verdwijnt wanneer het gaat over het veroordelen van het grofste geweld en het voorzien van solidaire steun aan mensen op de vlucht.” oordeelt burgemeester Hans Bonte tevreden.

De motie omvat volgende standpunten:

  • De gemeenteraad veroordeelt de militaire aanval van Rusland op Oekraïne, die niet alleen een flagrante inbreuk op de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne betekent, maar ook een bedreiging voor de vrede, stabiliteit en veiligheid binnen en buiten Europa vormt. Daarnaast steunt ze de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen.

  • De gemeenteraad betuigt haar solidariteit met het Oekraïense volk, dat slachtoffer is van deze militaire agressie door Rusland en roept in naam van alle Vilvoordenaars op tot het onmiddellijk staakt-het-vuren, een volledige terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne en een vreedzame oplossing via diplomatiek overleg.

De gemeenteraad wil zelf maximale inspanningen leveren om gezinnen en mensen die op de vlucht zijn voor het conflict bij te staan door de organisatie van opvang en het voorzien van de nodige steun.