Zondag 24 april: Erfgoeddag in Vilvoorde - 100 jaar stedelijke academie voor muziek, woord en dans

Gepubliceerd op donderdag 21 april 2022 14 u.
De stedelijke academie voor muziek, woord en dans bestaat 100 jaar. Een prachtige kans om op Erfgoeddag met een tentoonstelling het culturele erfgoed in de schijnwerpers te plaatsen.

Erfgoeddag maakt school is het thema van Erfgoeddag 2022 waarmee het erfgoed van het schoolleven en schoolverleden in de kijker staat. De ideale combinatie met het 100-jarig jubileum van de stedelijke academie.

De tentoonstelling opent op 24 april van 13 tot 18 uur. Maar om 11 uur is iedereen al van harte welkom op de familievoorstelling Eine kleine ‘Nozze di Figaro’ in zaal Bad. Gebaseerd op het verhaal van Mozarts’ opera Le Nozze di Figaro, zingen en acteren de leerlingen zang samen met hun leerkracht Machteld Willems een aantal scenes. Zo willen zij het publiek laten proeven van opera, een muziekgenre dat jammer genoeg nog weinig deel uitmaakt van onze dagelijkse zangcultuur.

Het wordt een veelzijdige tentoonstelling die focust op de oprichting van de Muziekschool in 1922, de verschillende locaties doorheen de jaren, de evolutie van school naar academie en een Wall of Fame. Je komt er meer te weten over het schandaal van de moderne dans in de kerk van Vilvoorde, waarom de oprichting van Stalstudio noodzakelijk was en hoe gitaarlessen eerst gezien werden als modeverschijnsel. Foto’s, video- en audiomateriaal, oude affiches, documenten én werk van de leerlingen van vandaag vergezellen de geschiedenis en de vele verhalen.

Het is de tweede keer dat we als stad deelnemen aan Erfgoeddag, en het toont wat een rijk cultureel erfgoed Vilvoorde bezit. Een stedelijke academie die 100 jaar bestaat is sowieso een reden tot vieren, en door de deelname aan Erfgoeddag zetten we dit extra in de verf.” aldus een enthousiaste schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

De stedelijke academie voor muziek, woord en dans heeft ter ere van het 100-jarige bestaan een uitgebreid feestprogramma samengesteld, dat je kan vinden op www.academievilvoorde.be. Speciaal hiervoor componeerde Frank Nuyts City Rounds, een multidisciplinaire voorstelling met Vilvoorde in de hoofdrol. City Rounds wordt opgevoerd op 30 april in cc Het Bolwerk.

De verjaardag van de academie geeft ons ook nog eens de gelegenheid om een aantal zaken onder de aandacht te brengen. Naast de culturele ontwikkeling van kinderen en volwassenen én het feit dat muziek maken, dansen, theater maken,… ook heel plezant is, weten we dat dit ook de schoolse loopbaan van kinderen en jongeren gunstig beïnvloed. En in een diverse stad als Vilvoorde is het ook een heel fijne vaststelling dat de stedelijke academie de afgelopen jaren geëvolueerd is naar een academie die in alle wijken en lagen van de bevolking kinderen en volwassenen aantrekt.” stelt schepen van financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro.

De tentoonstelling over 100 jaar stedelijke academie voor muziek, woord en dans blijft staan tot het einde van het feestjaar 2022, en kan bezichtigd worden tijdens de openingsuren.

Erfgoeddag wordt jaarlijks georganiseerd door FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Meer info over Erfgoeddag kan je vinden op www.erfgoeddag.be.