Week van de Groeilamp

Gepubliceerd op woensdag 11 mei 2022 11 u.
Elk jaar laat stad Vilvoorde tijdens de Week van de Groeilamp het licht extra schijnen op het thema opvoeden: want groot worden, dat gaat niet vanzelf. Ouders, familie en opvoeders staan die week in de spotlights.

Zij verdienen deze aandacht, omdat zij elke dag proberen een veilige omgeving te creëren voor kinderen en jongeren.

Tijdens de Week van de Groeilamp staat er heel wat op het programma in Vilvoorde. Alle activiteiten zijn volledig gratis. “In een stad als Vilvoorde kunnen we niet genoeg investeren in onze kinderen. Vilvoorde kent het hoogste percentage kinderen en jongeren van alle Vlaamse steden. En vandaag kinderen opvoeden in een moeilijke en complexe wereld is allesbehalve evident. Er zouden meer weken van de Groeilamp moeten zijn”, aldus burgemeester Hans Bonte.

In het Peuterspeelpunt (Olmstraat 29) wordt ‘Waarom spelen wij’ georganiseerd op maandag 16 en 23 mei, telkens van 8.30 uur tot 12 uur. Kinderen tot 3 jaar en hun ouders kunnen samen komen spelen. Samen praten we over het belang van spel en speelgoed voor de ontwikkeling van het kind. Inschrijven is niet nodig.

Op zaterdag 21 mei, 9-13 uur, opent de nieuwe spelotheek (Guldenschaapstraat 18) de deuren voor het grote publiek. De bezoekers kunnen ook terecht bij de stand van het Huis van het Kind en kunnen deelnemen aan een opdrachtenzoektocht in de Guldenschaapstraat. Inschrijven voor dit evenement is niet nodig.

Op zaterdag 21 mei van 10 tot 15 uur vinden er heel wat activiteiten plaats in de bibliotheek Vilvoorde. Inschrijven is niet nodig.

Tijdens de Week van de Groeilamp organiseert de Gezinsbond twee webinars met Lynn Geerinck, auteur van het boek ‘Goed omringd’. Deze sessies zijn gratis. Inschrijven is wel verplicht via de website van Expoo.

 • Maandag 16 mei, 20 uur: Het gemis aan een ‘village’. We zoeken uit met wie we ons vandaag precies omringen. “It takes a village to raise a child,” luidt het Afrikaanse gezegde. Die ‘village’ of dat dorp is in deze individualistische tijden niet langer meer vanzelfsprekend. Toch is een goed netwerk rondom ons onmisbaar.
 • Maandag 23 mei, 20 uur: Lynn Geerinck focust op het thema van de ‘village’ aan de hand van concrete casussen en vraagstukken. Hoe bouwen we aan onze ‘village’? En hoe kunnen we de ‘village’ rondom ons gezin weer versterken en écht zorg gaan dragen voor elkaar?

Praktische informatie

 • Peuterspeelpunt: Waarom spelen wij?
  Maandag 16 mei en maandag 23 mei, telkens van 8.30 uur tot 12 uur
  Adres: Olmstraat 29

 • Spelotheek
  Zaterdag 21 mei van 9 tot 13 uur
  Adres: Guldenschaapstraat 18

 • Bibliotheek Vilvoorde
  Zaterdag 21 mei van 10 tot 15 uur
  Adres: Grote Markt 9
  10 - 10.45 uur: Beebot-club (5-8j)
  11 - 12 uur: voorleesuurtje (3-6j)
  13.30 - 14.15 uur: Beebot-club (5-8j)
  13 - 15 uur: inloopmoment programmeren Scratch Junior (6+)
  10 - 15 uur: reuzenschaakspel op Grote Markt vóór de bib
  10 - 15 uur: 3-tal schaaktafels in de bib (onbegeleid)
  10 - 15 uur: korte introductie bib op maat (jeugdafdeling & info voor ouders/begeleiders)

 • Webinars van Gezinsbond met Lynn Geerinck
  Maandag 16 mei om 20 uur: Goed omringd
  Maandag 23 mei om 20 uur: Hoe bouwen we aan onze ‘village’?
  Inschrijven verplicht via de website van Expoo