Fietsexamen voor leerlingen 6e leerjaar

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022 9 u.
Stad Vilvoorde organiseert op maandag 16 mei, dinsdag 17 mei, donderdag 19 mei en vrijdag 20 mei in samenwerking met de politie en 13 basisscholen ‘Het Grote Fietsexamen’ voor 427 leerlingen van het zesde leerjaar.

De leerlingen fietsen tijdens Het Grote Fietsexamen zelfstandig een parcours van 7 kilometer langs alle secundaire scholen in Vilvoorde. Op het parcours komen verschillende fietsvaardigheden aan bod; langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen, een kruispunt oversteken,… De leerlingen krijgen ook een dodehoekvrachtwagen-instructie, zodat ze leren wat een chauffeur wel én niet kan zien. Hierdoor worden de leerlingen voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een secundaire school te fietsen.

Om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen werden vooraf alle fietsen van de leerlingen gecontroleerd door Fietspunt Vilvoorde. Op het parcours zijn ook toezichters (politie, gemeenschapswachten en vrijwilligers) aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen. De toezichters zorgen ervoor dat leerlingen de goede kant op fietsen en beoordelen verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback.” zegt schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro.