Stad lanceert charter voor LGBTQIA+-vriendelijke sportclubs

Gepubliceerd op dinsdag 17 mei 2022 9 u.
17 mei is de internationale dag tegen homo- en transfobie. Een kwart miljoen Vlamingen is holebi maar kan binnen een sportclub niet zichzelf zijn.

Volgens jeugdorganisatie ‘Wel jong’ durven meer dan 90 procent van alle LGBTQIA+-sporters niet volledig zichzelf te zijn binnen hun club. Ze zijn bang voor de reacties van anderen of krijgen te maken met homofobie en discriminatie. Dit leidt ertoe dat LGBTQIA+-sporters hun geaardheid verzwijgen, een individuele sport beoefenen of zelfs stoppen met sporten. Stad Vilvoorde roept clubs op om te werken aan een veilige en toegankelijke sportomgeving.

De meeste mensen ontdekken voor hun 20 jaar hun geaardheid. Het is voor iedereen maar zeker voor jonge sporters belangrijk dat ze binnen hun sportclub de steun krijgen die ze nodig hebben. Sport is soms nog een bastion van stereotype mannelijkheid en heteroseksualiteit. Dit terwijl clubs en sporters ertoe kunnen bijdragen dat LGBTQIA+-personen zich veilig voelen en (jonge) sporters de kracht hebben zich goed te voelen in hun vel.” aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati vult aan: “We roepen de Vilvoordse sportclubs op om een voortrekkersrol op te nemen om een veilige en toegankelijke omgeving te creëren voor LGBTQIA- sporters. Dit kan door het sportcharter te ondertekenen, het thema bespreekbaar te maken en gepaste acties te implementeren. Clubs die ondersteuning wensen bij dit traject, kunnen hiervoor terecht bij de stad.”

Faruk Akkus, voorzitter en oprichter van Vilvoorde City, is de eerste die het Vilvoordse sportcharter ondertekent: “Bij ons is iedereen gelijk, ongeacht gender of seksuele oriëntatie. Er is geen plaats voor discriminatie, homofobie of racisme. Niet in onze maatschappij maar ook niet in onze prachtige voetbalclub Vilvoorde City. Om dit kracht bij te zetten tekenen we het sportcharter en hangen het op in de club. We verbinden ons ertoe om te reageren op elke vorm van ongewenst gedrag. We bekijken ook welke bijkomende acties we kunnen ondernemen om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.”

Het volledige charter is terug te vinden via deze link.

LGBTQIA+ staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex en asexual.