Nieuw OverKop-huis verwelkomt jongeren in Vilvoorde

Gepubliceerd op donderdag 19 mei 2022 9 u.
Begin maart opende het nieuwe OverKop-huis in Vilvoorde de deuren. Eind 2020 besliste Minister van Welzijn Beke om in te zetten op de verdere uitbouw van OverKop. Om dit uit te bouwen in Vilvoorde, slaan CAW Halle-Vilvoorde en Stad Vilvoorde samen de handen in mekaar.

In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, maar ook een luisterend oor vinden zonder een label opgeplakt te krijgen. In een ongedwongen sfeer tracht OverKop het welbevinden van jongeren te versterken. Eén van de belangrijkste pijlers van Overkop is ‘voor en door jongeren werken’. Ze gaan dan ook aan de slag met een groep enthousiaste vrijwilligers, die mee het nieuwe OverKop-huis vormgeven.

Verenigde krachten

“Dit is een project van verenigde krachten,” vertelt schepen sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti. “Met een heel netwerk zetten we nu onze schouders onder de uitbouw van het OverKop-huis in Vilvoorde, want naast het CAW, JAC en Stad Vilvoorde zijn ook Groep Intro, ROJM, 1001 Schakels, 1G1P, Yuneco Vilvoordse scholen en CLB betrokken partners die achter ons staan.”

Mobiel

Vorige zomer startte de OverKop-werking door met een mobiele OverKop-caravan naar de verschillende Vilvoordse wijken te trekken. Jongerenwerkers van het JAC (Jongeren Aanbod van het CAW) namen samen met de animatoren deel aan jongerenactiviteiten. Ze waren aanwezig met een mobiele gespreksunit waarin jongeren terecht konden met al hun vragen.

De OverKop’ers gingen ook langs bij de scholen. Het OverKop-team ging op Technov, Horteco, het College, het Atheneum, Virgo+, de Vest en tienerschool Tangram langs om jongeren te vertellen over OverKop en om samen met jongeren leuke activiteiten te doen zoals de OverKoptembinnen-challenge, action-painting en een photobooth.

Er zijn al brainstorms doorgegaan met een groepje OverKop’ers, jongeren die mee hun schouders onder het OverKop-huis willen zetten. Er is duidelijk goesting en enthousiasme bij de Vilvoordse jongeren om mee aan de slag te gaan.

Mentaal welzijn

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: “We willen een ontmoetingsplek creëren waar elke jongere welkom is en zijn plek vindt. We organiseren een gevarieerd aanbod aan activiteiten en maken daarnaast ook actief linken met het vrijetijdsaanbod dat er al in Vilvoorde is, en maken jongeren daarin wegwijs.”

Ingelise Gerritsen, inhoudelijk directeur jongeren: “Veel van onze eigen activiteiten worden opgezet met een knipoog naar mentale gezondheid . Zo worden gevoelens op een indirecte manier bespreekbaar: jongeren worden losser en gaan sneller iets vertellen over hun gevoelens zonder dat die een ‘probleem’-stempel te krijgen. Met onze werking willen we de brug leggen tussen het vrijetijdsaanbod en de hulpverlening, en zo jongeren mentaal versterken. Een mooie link naar de naam die de jongeren zelf aan deze werking hebben gegeven: het gaat over ‘hun kop’ en alles wordt oké. Een missie die we graag samen mee vorm geven.”

Het OverKop-huis opent nu ook écht haar deuren!

Eind september werd er een vast OverKop-team samengesteld met drie jongerenwerkers en een coördinator. Het vaste OverKop-team bestaat uit Chloé van dienst Vrije Tijd en dienst Gelijke kansen van stad Vilvoorde en Joanna, Seppe en Sofie die werken vanuit het JAC. Hun uitvalsbasis wordt de Asiat-site: eerst in het Poorthuis en later in Loods 21.

Het OverKop-huis is elke donderdag open tussen 13u -20u en 2x per maand op vrijdag van 15u-20u.

Meer info over OverKop Vilvoorde vind je op Instagram en Facebook @OverKopVilvoorde, of via mail vilvoorde@overkop.be.