Stad Vilvoorde brengt bezoek aan Al-Hoceima met oog op duurzame stedelijke samenwerking

Gepubliceerd op donderdag 2 juni 2022 10 u.
Een van de pijlers van het Vilvoordse bestuursakkoord stelt dat de stad zich engageert om te zoeken naar methodes om internationale solidariteit te versterken, rekening houdend met concrete linken naar de Vilvoordse bevolking.

Eind 2019 ontving de stad de officiële uitnodiging van het stadsbestuur van Al-Hoceima, een kuststad in het noorden van Marokko, met de vraag om jumelage en duurzame samenwerking tussen beide steden uit te bouwen. Aangezien vele Vilvoordenaars met Marokkaanse roots afkomstig zijn uit de regio rond Al-Hoceima en de ambitie van de stad om internationale solidariteit met het zuiden te versterken, ging het stadsbestuur graag in op de vraag om te jumeleren.

Door de uitbraak van de COVID-19 pandemie verschoven de plannen naar de achtergrond. Ondertussen zijn we twee jaar verder en werden de gesprekken tussen Vilvoorde en Al-Hoceima terug opgestart. Tijdens het verlengde Pinksterweekend zal, van 5 tot 9 juni, een twaalfkoppige delegatie, bestaande uit leden van het stadsbestuur, de bevoegde stadsdiensten en het Vilvoordse middenveld, een bezoek brengen aan Al-Hoceima. Op het programma staan een kennismaking met het lokale bestuur, verschillende verenigingen en projecten actief binnen onderwijs, jeugd en cultuur. Er zal tevens worden nagegaan of er via concrete projecten in het zuiden een samenwerking rond ontwikkelingssamenwerking kan worden uitgebouwd. De VRIS, de Vilvoordse Raad voor Internationale Samenwerking, zal hierbij actief worden betrokken. “Het zou mooi zijn, 20 jaar na de oprichting van de VRIS, indien de Vilvoordse bevolking en de inwoners van Al-Hociema de handen in elkaar slaan om een concreet ontwikkelingsproject te steunen” aldus burgemeester Hans Bonte.

Met het bezoek wil de stad detecteren welke noden er zijn en welke rol Vilvoorde, haar inwoners en verenigingen hier kunnen in betekenen. Op termijn moet dit leiden tot een versterking van lokaal ontwikkelingswerk.

Doorheen de jaren jumeleerde Vilvoorde al met Maubeuge, Ennepetal, Peñarroya-Pueblonuevo, Komatsu en Middelburg. In 2017 werd in onderling overleg de jumelage met Middelburg afgebouwd. Met de andere steden onderhoudt de stad tot op heden contact, nemen Vilvoordse verenigingen waar mogelijk deel aan activiteiten in een van de zustersteden of ontvangen we op officiële gelegenheden delegaties van de lokale besturen.