Ook huisdieren verdienen extra aandacht tijdens hittedagen

Gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022 9.30 u.
PZ VIMA neemt zwaar verwaarloosde honden in beslag.

Zeer warme dagen zoals voorbije zaterdag zijn niet zonder gevaar. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. De lokale politiezone VIMA zag zich het voorbije weekend genoodzaakt beslag te leggen op drie verwaarloosde Spaanse windhonden. De honden werden zonder eten en drank, graatmager aangetroffen op een kleine koer, tussen de uitwerpselen, bij een temperatuur van meer dan 30°C. Op basis van het verslag van de opgeroepen dierenarts werden de dieren in beslag genomen en overgebracht naar een dierenverzorgingscentrum in Lokeren.

Het stadsbestuur en PZ VIMA roepen op om tijdens hittedagen extra aandacht te besteden aan de situatie voor huisdieren. Want ook huisdieren – en honden in het bijzonder – kunnen lijden onder te warme temperaturen. Zorg dat er steeds een koele plek beschikbaar is en voorzie permanent water. Daarnaast blijven voldoende en regelmatig eten en properheid en hygiëne ook tijdens hittedagen essentieel. Problemen van dierenverwaarlozing kunnen steeds gemeld worden aan de politiediensten.

Burgemeester Hans Bonte benadrukt: “Wie een huisdier wil, moet er ook zorg voor dragen. In periodes van extreme temperaturen vergt dit extra aandacht. We zullen niet nalaten om eigenaars van verwaarloosde dieren op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.”