Randatlas strijkt neer in Koningslo van 22 tot 26 juni

Gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022 18.30 u.
Randatlas verbindt verleden, heden, culturen en gemeenschappen in de Rand door een warme verzamel- en ontmoetingsplek, een extra ‘publieke ruimte’, te creëren waar bewoners, gebruikers en passanten zich thuis voelen. Van 22 – 26 juni kan je Randatlas vinden in Koningslo.

Hoe is het om in de Rand te wonen en te leven? Om dat te achterhalen gaat Randatlas maar liefst 18 keren op kamp in een andere gemeente of stad in de rand rond Brussel. Ze kiezen een goed gelegen plek uit en zetten daar een basiskamp op.

Van 22 tot 26 juni strijkt Randatlas neer in Koningslo. Ze gaan op zoek naar de sporen van het verleden en naar de verhalen van mensen die er nu wonen, werken en leven. Samen met lokale gastheren en gastvrouwen maken ze contact met wie de verhalen nog kent, wie de vertellers zijn. Maar ook met wie meeschrijft aan de verhalen van morgen. Ze willen het erfgoed dat we vandaag creëren en beleven in kaart brengen. Daarnaast worden in het basiskamp tal van activiteiten opgezet om de verhalen met elkaar en de rest van de buurt te delen.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur Moad El Boudaati: “De opzet van Randatlas om het erfgoed van morgen en de verhalen van het verleden uit de Rand rond Brussel te mappen is interessant. Koningslo is een Vilvoordse wijk met een complexe geschiedenis die moeilijk te vatten is. Als een groep mensen er gaat kamperen om de buurt te begrijpen, gesprekken aan te knopen en verhalen te noteren, kan ik dat alleen maar toejuichen.”

Programma

Iedereen is welkom om het kamp te bezoeken, een praatje te slaan, een verhaal te vertellen of gewoon te luisteren. Een aantal activiteiten: op woensdag 22 juni kan je deelnemen aan een welkomstwandeling door een lokale gids (vertrek aan de kampplaats om 20.00 uur). Omdat de focus ligt op verkennen, ontdekken, verzamelen en delen, trekt een delegatie op donderdag naar de buurt ‘t Voor en op vrijdag naar Mutsaard.

Donderdagavond gaat basisschool De Puzzel onder begeleiding van Pagadder en Ko op stap. Hieraan wordt op vrijdag een workshop gekoppeld.

Vrijdagnamiddag is er een netwerkmoment voor de andere gastgemeenten- en steden van Randatlas. De dag wordt afgesloten met opnieuw een avondwandeling met gids.

Op zaterdag is er een collectiedag waarbij al het verzamelde materiaal wordt samengebracht in een collage. Iedereen kan dan ook langskomen om zijn verhaal te vertellen of beelden te laten inscannen. In de avond verzamelen we rond een knetterend kampvuur.

Zondag wordt het kamp feestelijk afgesloten met pistolets voor al wie wil, en deelt Randatlas de collage van het verzameld materiaal.

Praktisch

Randatlas slaat zijn tenten op in Koningslo van 22 tot 26 juni. Je kan hen elke dag bezoeken tussen 09.00 – 22.30 uur; op zondag zijn er pistolets van 10.00 -12.00 uur. Je kan hen vinden op het veldje achter de kerk van Sint-Aloysius van Gonzaga, Romeinsesteenweg 55, Vilvoorde.

Randatlas wordt georganiseerd door De Kleine Expeditie, een projectbureau voor erfgoed en musea. De komende drie jaar gaan ze op expeditie in de Rand rond Brussel. Met het project Randatlas wil het deze fascinerende plek, dit grensgebied, van binnenuit leren kennen. Samen met tal van gemeente- en stadsbesturen, erfgoed- en cultuurorganisaties gaat Randatlas op zoek naar de sporen van het verleden en naar de verhalen van mensen die er nu wonen, werken en leven.

Randatlas is een project van De Kleine Expeditie in samenwerking met de lokale besturen, Zender, Cultuur Noordrand, vzw De Rand en Avansa Halle-Vilvoorde en met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer info over Randatlas kan je vinden op http://www.randatlas.be.