Vilvoorde bereidt zich voor op warme dagen

Gepubliceerd op vrijdag 8 juli 2022 12.15 u.
De zomer is begonnen, een periode waarin de temperaturen soms hoog kunnen oplopen. Een aangename periode voor veel mensen. Maar voor kwetsbare groepen zijn het vaak hinderlijke dagen en brengt warm weer risico’s mee.

Niet alleen treden er bij hoge temperaturen gezondheidseffecten op, ook het sterftecijfer piekt. Met de campagne Warme Dagen roept de Vlaamse overheid lokale besturen op om extra waakzaam te zijn.

Het lokaal actieplan Warme Dagen in Vilvoorde focust op ouderen en personen in een moeilijke sociaal economische situatie. Beide groepen zijn namelijk risicogroepen bij zeer warm weer. De acties zijn divers; preventieve boodschappen verspreiden via flyers, uitdelen van drinkflessen of gratis kraantjeswater ter beschikking stellen in de lokale dienstencentra.

Ouderen die hulp nodig hebben tijdens warme dagen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of de hond uit te laten, kunnen beroep doen op vrijwilligers. Heb je hulp nodig wanneer het kwik de hoogte in schiet of wil je dat iemand komt kijken of alles goed gaat? Schrijf je in bij het Sociaal Huis (Kursaalstraat 40), 02 257 98 29 of inschrijvingen.sociaalhuis@vilvoorde.be. Een vrijwilliger of gemeenschapswacht komt jouw kant uit.

Ben je iemand die zelf hulp wil bieden aan ouderen tijdens warme dagen? Meld je als vrijwilliger bij het Sociaal Huis. Meer informatie op www.vrijwilligerswerk.be/vacature/34179.

Op www.warmedagen.be lees je meer over de campagne en de rol die eenieder kan spelen.