Ontdek tijdens Open Monumentendag het militaire verleden en de bruisende toekomst van Asiat Park

Gepubliceerd op dinsdag 30 augustus 2022 10 u.
Het Europees jaarthema van Open Monumentendag voor 2022 is duurzaamheid. Dit wordt langs vier kanten benaderd: restauratie & herbestemming, omgeving, circulariteit en gemeenschapsvorming. Het thema nodigt uit om het Vilvoords erfgoed met andere ogen te bekijken.

Vandaar de beslissing om op 11 september onder de noemer herbestemming Asiat Park in de kijker te zetten.

Van 1925 tot de sluiting in 2018 was de Asiat-site een omvangrijke legerkazerne waar het Belgische leger apparatuur maakte voor militaire telecommunicatie. De gebouwen liegen er niet om: grote hangars, een officiersmess, een stookplaats, een conciërgewoning,… . In 2019 werd stad Vilvoorde eigenaar en sindsdien wordt er stevig gebouwd aan de herbestemming. Zo huist er in de officiersmess nu horeca. Vroegere werkplaatsen werden ingenomen door een koffiebranderij, een exporuimte en in de toekomst zelfs een klimmuur. Vilvoordse verenigingen, clubs en organisaties vinden een plek in een van de vele gebouwen op de site.

Op Open Monumentendag kan je dit militaire verleden komen ontdekken én maak je tegelijkertijd kennis met de toekomst. Volg een begeleide rondleiding door een stadsgids, of ga alleen op pad aan de hand van een audiotour gecreëerd door theatermaker en actrice Sofie Palmers. Zij verzamelde getuigenissen van ex-militairen en bewoners over de Asiat-site.

En dat is niet alles, want ook de nieuwe ‘bewoners’ van de site doen de deuren open. Koffiebar MOK laat zien hoe je koffie brandt, shoppen kan bij pop up tweedehandswinkel Koti of kom sleutelen aan je fiets bij het fietsherstelatelier van Groep Intro Fietspunt. OverKop is open en bij (W)arm-kracht kan je zelf een raket bouwen, je laten schminken of een pannenkoek eten. Onkruid belooft een video met historische beelden van de Asiat-site, Petite Ile houdt een infostand over de nieuwe klimmuur, er is een artisanale markt verzorgd door Ami Fidèle, én muziek door de band van Kolonel Voets van kazerne Majoor Housiau uit Peutie. Rust uit in de voormalige officiersmess met een hapje en een drankje bij Bar Kiosk of Brokki. Kortom, er is wat te doen voor jong en oud!

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: “Open Monumentendag is een evenement dat niet mag ontbreken op de Vilvoordse kalender. We hebben dan ook heel wat interessant onroerend erfgoed in de stad. Met als thema duurzaamheid en herbestemming, vormt de focus op verleden en toekomst van Asiat Park een mooi uitgangspunt. Er wordt hard getimmerd aan een toekomstplan om van Asiat Park een bruisende plek te maken met ruimte voor onze snelgroeiende stad.”

Open Monumentendag in Asiat Park loopt van 10 tot 18 uur. Gidsbeurten zijn telkens om 13, 14, 15, en 16 uur. Hoe te reserveren voor een gidsbeurt of meer info over het programma vind je op: www.vilvoorde.be/open-monumentendag.