Autovrije Zondag met tal van activiteiten

Gepubliceerd op woensdag 7 september 2022 13.30 u.
Op zondag 18 september genieten straten tussen 10 en 18 uur van een dagje autorust en krijgen fietsers, wandelaars, sporters en spelende kinderen vrij spel.

Met een mobiliteitsmarkt, jeugddag, vrijetijdsmarkt, Plein Publiq en skateplezier op Asiat Park zijn er redenen genoeg om die dag rond te wandelen en te fietsen in de autovrije wijken Faubourg, Far-West en een deel van het Centrum.

Bezoek op de Rooseveltlaan (Franklin) de verschillende standen die mobiliteit en duurzaamheid in de kijker zetten. Laat de kinderen fietsen op het verkeerspark of laat het competitiebeest in je los en doe mee aan de wedstrijd ‘Fietsen op rollen’, waag je eens aan slow biken, test een segway, monowheel of elektrische step uit. Ga met je fiets langs bij de onderhoudshub van Groep Intro en geef je fiets een check-up. In het fietslabo van ZenneLab leer je zelf hoe je fiets te repareren.

“Onze stad is volop in beweging, en ook de mobiliteit verandert in sneltempo. De activiteiten en stands op de Rooseveltlaan (Franklin) gaan allemaal daarover. Een voorbeeld, we willen kijken naar de new urban mobility: laat de mensen proeven van wat er allemaal bestaat, maar vooral, hoe houd je het veilig? Maar we leggen ook het wat en waarom uit van het programma “Vilvoorde is van jou” dat volop loopt.” aldus schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker.

De Autovrije Zondag was vorig jaar een schot in de roos. Het leek wel een tweede Jaarmarkt. De combinatie van verschillende activiteiten op één dag blijkt een succesformule. Daarom zijn we ook dit jaar fier om een goed gevuld programma te mogen aanbieden aan alle Vilvoordenaars. Door de uitbreiding met Asiat Park valt er dit jaar zelfs nog meer te ontdekken!” vult schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati aan.

In de Leuvensestraat, de Guldenschaapstraat en op de Varkensmarkt kan je tal van verenigingen ontdekken. Ze maken er hun aanbod bekend en je kan er je inschrijven voor het komende seizoen. Speel een spel badminton, voetbal erop los, doe mee aan een initiatie volksdans, leer een cocktail maken, speel muziek op afval of ontdek een klein theaterstuk, … Het kan allemaal op de vrijetijdsmarkt! Daarnaast kan je er ook genieten van een drankje en een hapje om de Vilvoordse verenigingen te steunen. Heb je nog energie over om te shoppen? Dan kan je terecht bij enkele handelszaken die ook hun deuren op Autovrije Zondag openhouden.

Kom vanaf 13 uur naar de Grote Markt waar een aantal culturele partners van de stad aanwezig zijn. De bibliotheek opent speciaal haar deuren. Maak kennis met de stedelijke academie voor muziek, woord en dans. De stedelijke academie voor beeldende kunst Jan Portaels is ook van de partij en zorgt samen met de Koninklijke Portaelskring vzw voor de creatieve noot.

Vanaf 13 uur kan je voor Plein Publiq in cc Het Bolwerk terecht. Een gratis straattheater festival met verrassende acrobatische acts, indrukwekkende performances, ludieke workshops, ateliers en zoveel meer …

Kinderen en jongeren kunnen zich uitleven in het Maurits Duchépark met een divers aanbod van spelmateriaal en workshops. Je vindt er ook meer info over de stedelijke jeugdactiviteiten, speelpleinen en sportkampen. In Asiat Park kan iedereen met een hart voor skaten of rolschaatsen terecht. Er zijn verschillende initiaties, workshops en een heuse skatedemonstratie. Wie graag in groep door Vilvoorde rolschaatst of skeelert kan er aansluiten voor een begeleide toer door het centrum.

Met de fietstaxi pendel je vlot tussen de verschillende locaties zodat je niks hoeft te missen.

Het volledige programma is terug te vinden op www.vilvoorde.be/autovrijezondag.