Nieuwe scholenveldloop en gezonde voeding voor alle kinderen in Vilvoorde

Gepubliceerd op woensdag 21 september 2022 15.30 u.
Vilvoorde telt ongeveer 5 500 kinderen op de lagere schoolbanken. Het stadsbestuur zet extra middelen in om alle leerlingen te stimuleren voldoende te bewegen en te sporten. Daarnaast wordt via Schoolmenu de strijd tegen honger op school aangegaan.

Hierbij worden scholen ondersteund om gezonde voeding aan te bieden aan alle kinderen.

Nieuwe scholenveldloop plaatst plezier en groepsgevoel centraal

Jaarlijks organiseert stad Vilvoorde een scholenveldloop voor de lagere scholen en de eerste graad van het secundair onderwijs. Dit loopevenement is in de eerste plaats een sportief massa-event met meer dan 3000 deelnemers. In samenspraak met de Vilvoordse scholen werd de klassieke scholenveldloop in een nieuw jasje gestoken.

Vanaf dit jaar is de scholenveldloop op Asiat Park een heuse obstakelrun geworden met randanimatie. De nieuwe locatie is uitermate geschikt met natuurlijke en kunstmatige obstakels om de leerlingen uit te dagen. Het belooft een ludieke competitievorm te worden waar elke leerling zijn steentje aan bijdraagt. Plezier beleven tijdens het bewegen is belangrijk en draagt bij aan een duurzaam sportgedrag. Het event wordt verspreid over meerdere dagen zodat de scholen optimaal tijd hebben om de randanimatie te benutten.

Op 26, 27 en 28 september komen de lagere scholen aan bod. Hun wedstrijd is een kleine lus waarop ze met hun klasgenoten in estafette zo veel mogelijk rondjes moeten lopen in een half uur tijd. Fun en teamspirit staan hier centraal. Op 29 en 30 september kiezen de leerlingen van de secundaire scholen of ze deelnemen aan de FUN- of SPEEDrun. Ook de leerkrachten krijgen de kans om de sportschoenen aan te trekken tijdens de leerkrachtenrun.

De tussentijdse activiteiten worden voorzien door verschillende partners op Asiat Park. Klimzaal ‘Klein Eiland’ zal aanwezig zijn met een klimmuur, Doomsday Escape daagt de leerlingen uit met een speurtocht en Reasfit verzorgt de opwarming voordat de leerlingen aan hun loopevenement beginnen.

“Ik ben zeer blij dat we een nieuwe concept kunnen aanbieden aan onze Vilvoordse schoolgaande jeugd. Het vroegere concept was verouderd en achterhaald. We gaan meer inzetten op fun en recreatie, met een vleugje competitiviteit. Voor ieder wat wils dus!” aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

“Bewegen is voor schoolgaande kinderen en jongeren cruciaal. Het zorgt voor een betere ontwikkeling, legt de basis voor later, als het in groep kan gebeuren zorgt het voor een grotere vriendenkring én het is ook gewoon fijn. Vandaar dat de samenwerking tussen de stad en de Vilvoordse scholen zo goed is voor onze jongste inwoners.” vervolgt schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro.

Schoolmenu maakt gezonde voeding toegankelijk voor alle kinderen

Naast voldoende beweging is gezonde voeding immers essentieel voor kinderen. Via Schoolmenu ontvangen ingetekende scholen zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning om gezonde voeding toegankelijk te maken. Hierdoor wordt een budget van 65 000 euro uitgetrokken, dankzij de steun van Ethias Youth Solidarity Awards komt daar dit jaar 50 000 euro bovenop. Vilvoorde slaat ook de handen in elkaar met vzw Brood(doos)nodig. Een initiatief waarbij scholen via solidaire bijdragen extra brooddozen kunnen vullen.

Te veel kinderen zitten met honger op de schoolbanken. Dit is een belangrijke drempel voor gelijke onderwijskansen. Want leren, spelen en je concentreren lukt niet met een lege maag. Vandaar dat de stad het project Schoolmenu zal opstarten in de Vilvoordse scholen.” aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti.

“Tot nu toe deden scholen op eigen initiatief en met eigen middelen inspanningen voor kinderen met noden. Met dit budget dat de stad vrijmaakt, kunnen we die inspanningen volop ondersteunen. Een lege maag is niet de goede start van de dag en al helemaal niet van de schooldag” voegt schepen Jo De Ro er aan toe.