Vereenvoudigd kinderopvang aanvragen vanaf 19 oktober met Lokaal Loket Kinderopvang

Gepubliceerd op dinsdag 18 oktober 2022 11 u.
Op 19 oktober lanceert stad Vilvoorde haar digitaal Lokaal Loket Kinderopvang (LLK). Via dit neutraal digitaal platform zullen ouders voortaan gemakkelijk via één toegangspoort opvang voor hun baby’s en peuters kunnen aanvragen in de verschillende opvanginitiatieven in Vilvoorde.

Het LLK biedt overzichtelijke informatie per opvanginitiatief (contactgegevens, soort opvang, prijs, eventuele extra kosten, waarborg, openingsuren, verlofregeling, e.d.) en toont op een handige kaart onmiddellijk de ligging van de aangesloten initiatieven. Toekomstige ouders kunnen zo efficiënt en snel één of meerdere aanvragen indienen via een standaardformulier. Alle aanvragen worden in één overzicht gebundeld.

Doordat de aangesloten opvanginitiatieven binnenkort niet langer steeds zelf gegevens zullen moeten oplijsten en aanleveren met betrekking tot aanvragen, vermindert de administratieve last voor hen drastisch. Het systeem doet dat namelijk automatisch voor hen.

Voor de stad is dit nieuwe loket, dat technisch ondersteund wordt door Opvang Vlaanderen, een absolute meerwaarde. Door een real-time en accurate verwerking van gegevens (i.v.m. aantal aanvragen en beschikbare plaatsen) en het vermijden van dubbele of ontbrekende gegevens, zal ze een helder beeld hebben van de exacte noden. Met die cijfers zal de stad dus ook beter geplaatst zijn om meer middelen te bekomen voor bijkomende kinderopvangplaatsen voor de Vilvoordse ouders.

“Het is vaak een uitdaging voor ouders en toekomstige ouders om door het bos de bomen nog te zien, en dit Loket zal hun zoektocht enorm verlichten”, aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti, die nog toevoegt dat “de stad nu nog veel beter zal kunnen streven naar meer broodnodige middelen voor kinderopvang van de Vlaamse Overheid voor onze jonge stad.”

Het Loket is terug te vinden op opvang.vlaanderen/vilvoorde. Meer informatie is steeds te verkrijgen via loket.kinderopvang@vilvoorde.be.