Nieuwe mural op Vilvoordse kademuur door Han Coussement

Gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2022 11 u.
Vilvoorde zet al jaren in op street art en telt meer dan 50 verschillende werken van nationale en internationale artiesten. Het aanbod breidt nu uit met een nieuw werk van kunstenaar Han Coussement op een stuk kademuur aan de Vaartdijk.

Coussement, oorspronkelijk uit Vilvoorde, woont en werkt in Gent maar voelt zich nog steeds verbonden met de plek waar hij opgroeide. De wereld van de schilderkunst ging voor hem open toen hij werd opgepakt voor graffiti en op zoek moest naar een manier om kunst te maken zonder het risico op een boete. In de opleiding schilderkunst vond hij die vrijheid. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het onderzoeken van de wisselwerking tussen schilderkunst op doek en die in de openbare ruimte. Hij experimenteert met de verschillende formaten, de locaties van een muur en de verschillende technieken die typerend zijn voor graffiti en schilderen. Meer werk van Coussement vind je op: www.instagram.com/hancoussement/?hl=nl.

Verdwenen vaartbrug

Voor hij aan een mural begint, onderzoekt Coussement de locatie. Hij wandelt rond, praat met mensen, maakt foto’s, en zoekt verder via het internet en de bibliotheek. Hij probeert zoveel mogelijk indrukken te verzamelen voor hij iets toevoegt aan de omgeving. Een cruciaal element voor een werk in de openbare ruimte is dat het iets bijdraagt, communiceert of accentueert. Voor de mural op de kademuur was de opdracht om te focussen op de geschiedenis van Vilvoorde. De bibliotheek van de stad bleek een goudmijn aan informatie te bezitten: boeken met oude prentkaarten, foto’s en specifieke informatie.

Uren heb ik daarin zitten bladeren en lezen, het voelde bijna alsof ik er zelf bij was geweest doorheen al de jaren. Omdat ik zelf ben opgegroeid in Vilvoorde en Grimbergen was het enorm leuk om dit onderzoek te voeren, er waren zoveel dingen waar ik in die tijd nooit bij stilgestaan had. Ik kan wel zeggen dat er een gevoel van nostalgie naar boven kwam.” vertelt Han Coussement.

Aangezien de mural zich aan het water bevindt, vlakbij de Europabrug, is een referentie aan de verdwenen vaartbrug een logische keuze. Het belang van deze brug tijdens de wereldoorlogen inspireerde de artiest. In het werk staat de brug centraal, naast één van de ‘mouches’ of bootjes die er vroeger vaak passeerden. Met op de achtergrond een skyline van Vilvoorde met enkele typerende gebouwen zoals de kerk en de watertoren. Door te kiezen voor blauwtinten wil de kunstenaar zijn nostalgische ervaring tijdens het onderzoek in de bibliotheek overdragen op de kijker. Het is geen vergeelde afbeelding in een vergeten geschiedenisboek, maar ook geen hedendaags beeld.

Met de nieuwe mural op de kademuur die verwijst naar de verdwenen brug, vertellen we weer een ander verhaal uit het rijke verleden van Vilvoorde. Zo helpt kunst om te herinneren, maar vormt het evengoed een bijdrage aan de toekomst van de stad. Daarnaast groeide Coussement op in Vilvoorde, waardoor er een vleug nostalgie in het werk zit. Misschien brengt het voor sommige Vilvoordenaars ook herinneringen naar boven.” aldus schepen van jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Heel wat Vilvoordse street art parels zijn te ontdekken met de street art tour via www.vilvoorde.be/vilvoordse-street-art.