Redders van drenkelinge krijgen diploma CARNEGIE HERO FUND

Gepubliceerd op donderdag 24 november 2022 12 u.
Op 25 februari 2021 merkten Driss Ramdani en Bekkaoui Toumami, twee buren uit de wijk Broek, een drenkelinge op in het Zeekanaal Brussel-Schelde. De twee mannen aarzelden niet en schoten meteen te hulp. Hoewel beide heren zelf niet kunnen zwemmen, wisten ze de dame op het droge te krijgen.

Ze gebruikten onder meer een reclamezeil dat ze aan de naastgelegen bouwwerf vonden en hesen haar zo op het droge.

Enkele weken na deze heldendaad werden beide heren ontvangen op het stadhuis door een delegatie van het stadsbestuur waarbij ze bedankt werden voor deze heldendaad. Nu volgde er nog een bedanking vanwege het CARNEGIE HERO FUND.

Het CARNEGIE HERO FUND werd in 1911 door de Belgische Staat gesticht. Dit kwam er na het voorstel van de Amerikaanse filantroop Andrew Carnegie om een stichting op te richten met het oog op het belonen van daden van moed en heldhaftigheid. Het CARNEGIE HERO FUND wordt beheerd door de federale overheid en behoort toe aan de FOD Binnenlandse Zaken.

Jaarlijks spoort de commissie van CARNEGIE HERO FUND naar personen die daden van heldenmoed verricht hebben. Zij kenden de heren Ramdani en Bekkaoui het diploma toe. Hiervoor werden ze ontvangen op het stadhuis en mochten ze het Gulden Boek ondertekenen.

Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik als burgemeester namens het CARNEGIE HERO FUND mensen de officiële titel van held mag overmaken. Ik ben fier dat deze titel gaat naar twee gewone Vilvoordse inwoners die op risico voor eigen leven een jonge vrouw gered hebben. Voor mij zijn het twee symbolen van solidariteit en belangeloze inzet voor anderen. Ze zijn de ambassadeurs van zorgzaamheid en warmte ten aanzien van anderen; iets wat in deze moeilijke tijden meer dan nodig is.” aldus een glunderende burgemeester, Hans Bonte.