Aanleg nieuwe kerktuin volop bezig

Gepubliceerd op dinsdag 6 december 2022 16 u.
Het openbaar domein is enorm bepalend voor het beeld van een stad. Het stadsbestuur investeert dan ook sterk in het heropwaarderen ervan, onder andere met de huidige werken in het centrum van Vilvoorde.

In de omgeving van het Heldenplein en de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop wordt er echter niet alleen voor, maar ook achter de omheining van de kerktuin naarstig gewerkt. De tuin van de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop zal immers het uitzicht van het nieuw aan te leggen Heldenplein mede bepalen.

Katrien Vaes, schepen voor openbare werken en burgerzaken, legt uit: “De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop is bouwkundig erfgoed en een beschermd monument. Het hekwerk van de tuin maakt deel uit van het beschermde erfgoed, maar de beplanting zelf niet en die was dringend aan vervanging toe. Een aantal bomen blijft staan, maar de oude beplanting en klimop zullen worden verwijderd. In de plaats komt een bloementuin waarbij de beplanting zo is gekozen dat de planten elkaar zullen overlappen en opvolgen zodat de tuin het hele jaar visueel aantrekkelijk is en elk seizoen zal bloeien in een andere kleurencombinatie. Als extraatje zal ook de aanplant gebeuren van enkele Bijbelse en symbolische planten passend bij een kerktuin…”.

Belangrijk is ook dat de kerktuin door haar herinrichting een meerwaarde zal betekenen voor de stadsecologie. Zo werden er in het bestek een aantal voorwaarden opgenomen ter bevordering van de biodiversiteit met grote aandacht voor inheemse beplanting en bijenvriendelijke plantensoorten. Ook is het de bedoeling dat er biologische bloembollen worden gebruikt en dat het geheel van de tuin aansluit bij het bestaande stedelijk landschap.

De opdracht, ‘Realiseren van een bloementuin rondom de kerk’, kwam tot stand na het uitschrijven van een design- en buildopdracht. De opdracht werd gegund aan de firma Flower your place. Er werd onmiddellijk gestart met de uitvoering van de tuinwerken. Het is momenteel immers de ideale periode om aan te planten zodat in het voorjaar de eerste bebloeming al zichtbaar zal zijn. De werken zullen een drietal weken in beslag nemen.

De stad is bovendien ook nog volop bezig aan een lichtplan voor het Heldenplein waarbij er, naast de functionele verlichting, ook sfeerverlichting zal worden geplaatst met extra belichting van de kerk“, besluit schepen Vaes.